| Túrós kölesgombóc zöldfűszeres tejföllel nyakon öntve_2010. nov. 30-án módosítva receptReform ételek Hozzávalók: 25 dkg köles 50 dkg túró 3 közepes fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma 3 szál közepes sárgarépa gyökér 15-20 dkg teljes kiőrlésű Spar bioliszt 4 db tojás 25 dkg bacon vagy húsos szalonna 2 nagy "pohár" tejföl (egy műanyagpohár 375-450 gr-os általában a kereskedelmi forgalomban, a 450 gr-os tejfölöket szoktam venni, tehát ehhez viszonyítsatok) 30 dkg füstöl gouda sajt (vagy Karaván, ha nincs gouda) fél csomó snidling fél csomó petrezselyem zöldje A fenti hozzávalókból kb. 4 főre való könnyű második fogást tálalhatunk az asztalra. Elkészítés: 1,5-2 szeres mennyiségű vízben megfőzzük meg a kölest(max. 15 percig főzzük a forrástól számítva, mert ha túl puha lesz, szétmállik a gombócban!). Amennyiben fél napra beáztatjuk, mint a babot, akkor elég kb.10 perc is. Amíg a köles megfő, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat. A fél centis csíkokra vágott szalonnát elkezdjük lassú tűzön megpirítani. Amikor, már kicsit megpirult és kezd üveges lenni, hozzáadjuk a hagymát és megpároljuk, aztán kicsit a hagymát is megpirítjuk. Miután már kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, megvárjuk míg langyosra hűl és beletördeljük a túrót és óvatosan átforgatjuk a hagymás szalonnában. A kihűlt kölesbe belereszeljük a sárgarépát és a sajt felét, majd hozzáadjuk a túrós, szalonnás hagymát. Hozzáadunk fél pohár tejfölt, aztán beleszórjuk a lisztet. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy félkemény gombócokat tudjuk formázni. Az apróra vágott snidlinget és petrezselymet a maradék 1,5 pohárnyi tejfölbe, kis sóval, vegetával ízesítjük. Egy magasszélű kb. 20*30 cm-es tepsiben elhelyezzük a gombócokat úgy, hogy 1,5 cm-re legyenek egymástól. 1-1 "púpos" evőkanálnyi tejföllel "nyakonöntjük" a gombócokat és ráreszeljük a maradék sajtot egy nagy lyukú reszelővel. Közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a gombócok tetején. Ügyeljünk arra, hogy a tepsi oldalában ne égjen meg a sajtos tejföl! Tálaláskor a maradék tejföllel ugyancsak 1-1 kanálnyit a gombócok nyakára öntünk. Tanácsok: A fenti recept a köles miatt mondhatni nem éppen hagyományos étel, azonban a rendkívüli élettani hatásai miatt próbáltam egy olyan ételt elkészíteni, amelyet a család férfitagjai is szívesen elfogyasztanak és ezzel az egészségükért is tesznek. Habár egy jó kis pörkölttel még nem veszi fel a versenyt ez az étel, de eddig mindannyiszor kiürült a tepsi az ebéd végére. :) Szívesen veszek véleményeket, hozzászólásokat. Jó étvágyat kívánok hozzá! Kocsó Viktória (Vik) A köles élettani hatásai: A lúgosító étrend alapeleme. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: kocso.viktoria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |