Tutireceptek.hu fejléc

Túrós kölesgombóc zöldfűszeres tejföllel nyakon öntve_2010. nov. 30-án módosítva recept

Kategória:
 Reform ételek

Hozzávalók:
25 dkg köles
50 dkg túró
3 közepes fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 szál közepes sárgarépa gyökér
15-20 dkg teljes kiőrlésű Spar bioliszt
4 db tojás
25 dkg bacon vagy húsos szalonna
2 nagy "pohár" tejföl (egy műanyagpohár 375-450 gr-os általában a kereskedelmi forgalomban, a 450 gr-os tejfölöket szoktam venni, tehát ehhez viszonyítsatok)
30 dkg füstöl gouda sajt (vagy Karaván, ha nincs gouda)
fél csomó snidling
fél csomó petrezselyem zöldje

A fenti hozzávalókból kb. 4 főre való könnyű második fogást tálalhatunk az asztalra.

Elkészítés:
1,5-2 szeres mennyiségű vízben megfőzzük meg a kölest(max. 15 percig főzzük a forrástól számítva, mert ha túl puha lesz, szétmállik a gombócban!). Amennyiben fél napra beáztatjuk, mint a babot, akkor elég kb.10 perc is.
Amíg a köles megfő, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat. A fél centis csíkokra vágott szalonnát elkezdjük lassú tűzön megpirítani. Amikor, már kicsit megpirult és kezd üveges lenni, hozzáadjuk a hagymát és megpároljuk, aztán kicsit a hagymát is megpirítjuk. Miután már kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, megvárjuk míg langyosra hűl és beletördeljük a túrót és óvatosan átforgatjuk a hagymás szalonnában.

A kihűlt kölesbe belereszeljük a sárgarépát és a sajt felét, majd hozzáadjuk a túrós, szalonnás hagymát. Hozzáadunk fél pohár tejfölt, aztán beleszórjuk a lisztet. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy félkemény gombócokat tudjuk formázni.

Az apróra vágott snidlinget és petrezselymet a maradék 1,5 pohárnyi tejfölbe, kis sóval, vegetával ízesítjük.

Egy magasszélű kb. 20*30 cm-es tepsiben elhelyezzük a gombócokat úgy, hogy 1,5 cm-re legyenek egymástól.
1-1 "púpos" evőkanálnyi tejföllel "nyakonöntjük" a gombócokat és ráreszeljük a maradék sajtot egy nagy lyukú reszelővel.

Közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a gombócok tetején. Ügyeljünk arra, hogy a tepsi oldalában ne égjen meg a sajtos tejföl!

Tálaláskor a maradék tejföllel ugyancsak 1-1 kanálnyit a gombócok nyakára öntünk.

Tanácsok:
A fenti recept a köles miatt mondhatni nem éppen hagyományos étel, azonban a rendkívüli élettani hatásai miatt próbáltam egy olyan ételt elkészíteni, amelyet a család férfitagjai is szívesen elfogyasztanak és ezzel az egészségükért is tesznek.

Habár egy jó kis pörkölttel még nem veszi fel a versenyt ez az étel, de eddig mindannyiszor kiürült a tepsi az ebéd végére. :)

Szívesen veszek véleményeket, hozzászólásokat.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kocsó Viktória (Vik)



A köles élettani hatásai:

A lúgosító étrend alapeleme.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: kocso.viktoria


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Juhtúrós padlizsántekercs » Túrós zsemle » Üdítős, túrós süti » Málnás-túrós
» Túrós muffin » Krémes-túrós » Túrós süti » Túrós keksz egyszerűen
» Túrósalmás » Juhtúrós puliszka » Citromos-túrós linzer » Egyszerű, de finom túrós
» Sós túrós rúd » Gyors túrós muffin » Túrós zellersaláta » Rákóczi-túrós


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.