| Töltött oldalas puliszkával receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg sertés oldalas, 2 db zsemle, 4 db tojás, 1 db zöld kaliforniai paprika, 10 dkg kukoricadara, 0,5 liter tej, pirospaprika, fokhagymakrém, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, majoranna, 2 fej lilahagyma. Elkészítés: Egy tálba tépkedem a zsemléket, majd öntök rájuk annyi tejet, amennyit bőven felszívnak, majd félreteszem. Fogom az oldalast, félbevágom, majd a darabokról levágom a húst úgy, hogy a csontok mentén haladok szorosan. A két csontos részt megsózom, megborsozom mindkét oldalán, meghintem egy kevés pirospaprikával majd megy rá egy kevés fokhagymakrém is. Az egészet jól bekenem, majd 1-2 órát (vagy akár napokat is) pácolódhat, a tepsire téve félreteszem. A húsos részt hosszában felszúrom, mint ahogyan a töltött húsokat szokás. Hogy a lukat jobban kitágítsam, segítségül veszek egy fakanalat, vagy egy élező acélt. A töltelék egy klasszikus zsemlés töltelék: az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom egy kis olajban, és amíg pirul, kinyomkodom a zsemlét. Miután megkevergettem a hagymát, beleteszem a zsemlét. Egy kis bors, egy kis só, aztán ahány zsemle, annyi tojás - azaz kettő -, végül egy csipet pirospaprika. Ezután felvágom a zöld paprika felét, majd ez is mehet a töltelékbe. Ha a hagyma megpirult, a felvágott zöldpaprika is mehet a töltelékbe, végül egy kicsi majoranna. Aztán a tölteléket alaposan összekeverem. Amikor a töltelék szép sima, beletöltöm egy habzsákba, majd ennek segítségével betöltöm az oldalast. Amennyire lehet, beledugom a habzsák száját, és szép egyenletesen nyomom, amíg a felszúrt húst ki nem tölti teljesen. És már megy is be a tepsibe a töltött oldalas. A betöltést megismétlem az oldalas másik darabjával is. Mindkettőt besózom, beborsozom, bepaprikázom és bekenem fokhagymakrémmel is. Kevés olajjal meglocsolom, és a két csonttal együtt mehet a sütőbe. Az oldalas 200 fokon 1 óra alatt készül el. A körethez felaprítom a lilahagymát, majd kevés olajon megpirítom. Amíg a hagyma pirul, apróra vágom a maradék zöld paprikát. Ha ezzel is megvagyok, ezt is hozzádobom a piruló hagymához. Egy csipet só, csipet bors, aztán ráöntöm a tejet. Amikor a tej felforrt, állandó kevergetés mellett hozzáadagolom a kukoricadarát, majd az egészet megsózom. Ha a puliszka megfelelően sűrű, lehúzom a tűzről. Most beleütöm a maradék tojásokat és forrón elkeverem benne. Eközben egy serpenyőben kevés olajat hevítek. Mikor az olaj már kellően meleg, a puliszkát vizes kiskanállal beleszaggatom az olajba és addig sütőm őket időnként megforgatva, míg mindegyik szép aranybarna nem lesz. Ha a puliszka kész, szűrőlapáttal kiszedem egy tányérra és papír törlőkendővel leitatom róluk a felesleges olajat. Ha lejárt az oldalas ideje, kiveszem a sütőből, és már tálalhatok is. A puliszka-galuskákat felhalmozom a tányér közepén, felszeletelem a töltött oldalast és a puliszka halom mellé telepítem. Hogy még finomabb legyen az ételem, hajszálvékony lilahagyma karikákkal koronázom meg az egészet. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |