| Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) receptEgytálételek Hozzávalók: 50 dkg darált, kövéres sertéshús 50 dkg apróra gyalult savanyúkáposzta kb. 0,8-1 kg fehérkáposzta levél 10 dkg rizs darabka füstölt kolbász 1 nagyobb fej vöröshagyma 1 dundi gerezd fokhagyma só, bors, pirospaprika, őrölt(!) kömény, morzsolt majoranna disznózsír, esetleg részben füstölt szalonna zsírja Elkészítés: A rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, 1 dl vízzel a szokásos módon enyhén megpároljuk, nem kell puhának lennie. A káposztafejet enyhén sós lobogó vízbe tesszük, mindig annyi levelet fejtünk le róla, amennyi sikerül, majd a káposztafejet visszatesszük a forrásban lévő vízbe. Nyersen is leveleire szedhetjük, de ilyenkor törékenyebbek a levelek, ebben az esetben a leszedett leveleket főzzük pár percig sós vízben. A vizet ne öntsük ki! A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozáteszünk őrölt köményt, majorannát, ezekkel is megfuttatjuk, majd jön a reszelt fokhagyma, és a pirospaprika, utóbbival épp csak elkeverjük a tűzön. A finomra darált húsba keverjük a félpuha rizst, a fűszeres, zsíros hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A félig főtt képosztalevelek vastag ereiről a domború részt lemetsszük, így könnyebb tölteni. Ha túlfőzzük a leveleket, szakadnak töltéskor! Minden levélre teszünk a töltelékből, kétoldalt ráhajtjuk az oldalait, majd felcsavarjuk. A kolbászt nagyon vékony (fél)karikákra vágjuk. Egy szélesebb lábos aljára vékony rétegben megmosott savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú lene) terítünk, erre jön pár szeletke kolbász, majd sugáralakban a megtöltött levelek hajtásukkal mindig lefelé. Erre ismét egy réteg savanyúkáposzta, kolbászszeletek, ismét töltelék. Az utolsó réteg töltelékre szórjuk a maradék kolbászt, beterítjuk az esetleg megmaradt édes káposztalevelekkel, a legtetejére jön a maradék savanyúkáposzta. Végül az egészet felöntjük a káposztafőző vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, megsózzuk, ha szalonnát olvasztottunk ki zsírnak, akkor a pörcöt is a rétegek közé szórjuk, és felforralás után nagyon kis lángon(!), lassan főzzük kb. 1,5 órán át. Finom, friss tejföllel és kenyérrel tálaljuk. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |