| Tepsis töltött ponty receptHalas ételek Hozzávalók: 1,6 kg ponty 150 g bacon szalonna 2 dl tejföl 150 g vöröshagyma 1 kg burgonya 3 db zöldpaprika. Töltelékhez: 3 db zsemle 2 db tojás 1 csomag petrezselyemzöld 100 g gomba 50 g vöröshagyma Ízlés szerint: Só, őrölt bors 80 g olaj 50 g zsemlemorzsa. Elkészítés: Essen néhány szó a halelőkészítésről. A gondod pikkelytelenítés az első fázis. A pikkelyeket hegyes, éles késsel a farok felől távolítsuk el úgy, hogy a pikkelyek alá szúrunk, és toló-vágó mozdulattal szinte egészbe lefejtjük. Így sokkal szebb, esztétikusabb lesz a hal, mintha kaparással távolítanánk el. A hasüreg felnyitásával a belső részt zárt ujjakkal egyben kivesszük. A kopoltyú lamellákat, szemet, keserű fogat kivesszük, és a halat jól kimossuk. Így már tölthető a ponty. Ha nagyon igényesek szeretnénk lenni, egy hegyes ollóval a donga szálkákat a gerinc csigolyáknál elvágjuk, és csipesszel a nagy szálkákat kihúzzuk. Ezután a csigolyákat is óvatosan, hegyes késsel kifejthetjük, kivághatjuk. Ügyeljünk, hogy a bőr részt ne vágjuk ki. A donga szálkáktól és gerinctől kiszálkátlanított ponty szépen tölthetővé válik. Besózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a beáztatott zsemlét jól kicsavarjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük, benne a kocka gombát, halbelsőségeket kissé átpirítjuk, sót, finomra vágott petrezselyemzöldet, őrölt borsot adunk hozzá. Kihűtjük, majd zsemlemorzsát teszünk a töltelékbe, ha lágy benne. A befűszerezett halat ezzel betöltjük, a hasi résznél hústűvel összetűzzük. Szeletelt bacon szalonnába burkoljuk. Így kerül a tepsibe. A tepsibe tisztított, vékony cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát, és lekarikázott vöröshagymát teszünk. Enyhén sóval meghintjük, majd tejfellel gazdagon meglocsoljuk. Erre tesszük a töltött pontyot. Zsemlemorzsával megszórjuk, és a kemencében pirosra sütjük. Természetesen sütőben ugyanígy elkészíthető. Ha burgonyaágy nélkül óhajtják készíteni, gyűrt alumínium fóliát, vagy néhány karika vöröshagymát tegyenek a hal alá! Így nem ragad a tepsibe, és könnyen a tálalótálra tudjuk áttenni. Friss salátával mutatós vacsora étel. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |