| Sajtos túrós pogácsa receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 15 dkg tehéntúró 15 dkg juhtúró 1 dl tej 1 csapott evőkanál cukor 3 dkg éleszt60 dkg finomliszt 25 dkg margarin 1 dl tejföl 2+1 tojássárgája 10 dkg sajt (trappista, edami Elkészítés: Előkészítés: Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a tehén- és juhtúrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük. Elkészítés: Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb „hulladékot" hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!). Egymástól tisztes távolságra, a sütőlapokra rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb! A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |