| Teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (roszliszt nem jó) 20 dkg apró szemű (puha, "zart") zabpehely 15 dkg finomliszt 5 dkg búzakorpa 2 dkg búzacsíra 2 dkg szezámmag 2 dkg lenmag 1 dkg tökmag 4 dkg friss élesztő, vagy 4 csapott tk. szárított 2 tk. só 1 tk. 10%-os ecet 1 jó ek. méz (diétázók lecsökkenthetik 2 szűk teáskanálra, esetleg teljesen ki is hagyható) 2 ek. olaj vagy olvasztott vaj, margarin 750 ml víz (nem elírás!) Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót a sóval és a magokkal együtt, hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, a maradék vizet, mézet ecetet, olajat. Erősebb kanállal összekeverjük, hogy sehol ne maradjanak száraz részek, majd két, sütőpapírral kibélelt püspökkenyér- vagy kenyérformába kanalazzuk. A tészta állaga inkább galuskatésztához hasonlít, nem kenyérhez. 30 perc kelesztés után nagyon forró sütőbe tesszük, kb. 10 perc után a hőt mérsékelhetjük. Addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és a meglehetősen nedves tészta át nem sül (az én rossz, régi sütőmben ez 1,5 óra, normál esetben kevesebb idő is elég). Csak teljesen hidegen szeleteljük! Tanácsok: Rendkívül nagy rosttartalmú, finom, szinte sütemény állagú barna kenyér. Néhány naposan kicsit morzsálódik. Magas rosttartalma miatt cukorbetegek, inzulindiétát tartók, fogyókúrázók számára is ideális. Nagyon szigorú diéta esetén a finomliszt is kiváltható teljes őrlésű liszttel, a méz teljesen elhagyható. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |