| Tavaszi csalánleves receptLevesek Hozzávalók: 1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor- gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös) 1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji- degen) 2-3 gerezd fokhagyma 3/4-1 L tej 1-2ek liszt vagy étkezési keményítő 1 db kemény főtt tojás SZEMÉLYENKÉNT! 10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg KARAVÁN szárazon pirított zsemle,vagy kenyérkocka só ízlés szerint Elkészítés: A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm és a zsemlekockát-amit a párom felvágott-megpirítom. A puha csalanat kézi krumplitörővel összenyomkodom, (botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel elhabart tejjel felöntöm,ízlés szerint sózom,össze- forralom,3-5 percig főzöm.(a keményítős változat csak rottyanjon) Tanácsok: Tálalás: a főtt tojásra a forró levest tényéronként rámerem,zsemlekockával meghintem és a re- szelt füstölt sajttal megszórom.Frissen vágott zöldpetrezselyem nem rontja el. Kitünő friss tavaszi étel,laktató,nálam még egytál- nak is elmegy két tányérral. JÓ ÉTVÁGYAT! Elkészítési idő: 40 perc Zsírtartalom: alig gramm A receptet beküldte: rantidi Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |