| Tandoori csirke menta szósszal és fokhagymás naan-nal receptHúsételek Hozzávalók: 1-1,5 kilós csirke (minél kisebb, vagyis alulról veri a 1 kilót, annál ízletesebb lesz, más kérdés, hogy akkor inkább rögtön kettőt kell készíteni) kb. 1 tk só kb. 1 tk chili por (ízlés szerint, aki szereti csípősebben tegyen bele többet) kb. 1 tk curry por (madras vagy más fajta indiai curry nevű fűszerkeverék, de figyeljünk rá, hogy ne arab származású legyen, annak más az íze. Egyébként saját ízlésünk szerint össze is állíthatjuk a keveréket) kb. 1 tk garam masala fél tk feketebors 2-3 cm gyömbér 10 gerezd fokhagyma kb. 2 dl joghurt fél dl mustárolaj (vajjal lehet helyettesíteni) egy egész citrom leve Menta szósz 1 nagy csokor korianderzöld 1 nagy csokor menta 1 zöld chili (érzékenyebbeknek kimagozva, de ha hűsítő hatást akarunk elérni, akkor inkább felejtsük el) 1 kis fej vöröshagyma kb. 1 cm gyömbér pár gerezd fokhagyma 1 tk római kömény 1 tk szárított gránátalmamag csurrantásnyi citromlé cukor és só ízlés szerint Fokhagymás naan 1 kg liszt 1 tk cukor 1 tk só 1 tk sütőpor 1 tojás kb. két csésze víz (apránként adagolva, amennyit felvesz, hogy félkemény, de formázható tésztát kapjunk) Sütéshez Olaj, aprított fokhagyma Elkészítés: A csirkét előkészítjük: megtisztítjuk, ecettel átöblítjük, átmossuk, lecsöpögtetjük, beirdaljuk (főleg a combját és a mellét). A gyömbért és a fokhagymát pépesítjük (türelmesebbek mozsárban, egyébként robotgépben). A joghurtba belekeverjük a fűszereket, az olajat, a citrom levét és a fokhagymás-gyömbéres pépet. Alaposan bedörzsöljük vele a csirkét. Ha sietünk, akkor 3-4 órán át hagyjuk pácolódni, ha előrelátóak voltunk, akkor egész éjszaka. Ez utóbbi ízletesebb. Fokhagymás naan elkészítése. Sokan irtóznak a kenyérsütéssel járó munkától, de ez a fajta lepénykenyér gyakorlatilag a csirke sülése alatt elkészíthető, és ennél autentikusabb köret nincsen. Hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Ha készen van, tíz percig pihentetjük (addig elkészíthetjük a menta szószt). Még egyszer jól átgyúrjuk és 8-9 egyforma méretű golyót formálunk belőlük. Amennyiben tandoorban sütjük, a golyókat két tenyerünk között tapicskoljuk el, hogy egy kerek lepényt kapjunk. Majd fogjuk meg tetszőlegesen választott két szélén és húzzuk ki, hogy inkább egy ellipszist formáljon. Ekkor lesz belőle naan. Mártsuk be két ujjunkat olajba, alaposan kenjük be az egyik felét vele, majd hintsük meg fokhagymával és tapasszuk fel a tandoor falára. Akkor tudjuk meg, hogy mindent jól csináltunk, ha az nem esik le onnan. Ha megsült vegyük ki. Tandoor hiányában használjunk vastag aljú, lehetőleg öntöttvas serpenyőt. Ebben az esetben a tésztagolyókat sodrófával nyújtsuk ki, hogy nagyon vékonyak legyenek. A száraz, felmelegített serpenyőbe tegyünk egy kinyújtott tésztát. Mikor az egyik oldal megsült, vékonyan kenjük meg olajjal a másikat és hintsük meg apróra vágott fokhagymával. Fordítsuk meg és süssük meg a fokhagymás oldalát is. Mielőtt a műveletet megismételjük töröljük ki a serpenyőt egy papírtörlővel, hogy száraz legyen ismét. Nyers zöldségek, úgymint hagyma, uborka paradicsom felkarikázva, igen jól esnek ehhez az ételhez. Menta szósz elkészítése: Ne fárasszuk magunkat a hagyományos módszerekkel, tegyük a hozzávalókat robotgépbe és turmixoljuk össze. Tanácsok: És amiben a titok rejlik: azért hívják tandoori csirkének, mert egy tandoor nevű henger alakú agyagkemencében sütik. Az eljárás szerint vasnyársra verjük a csirkét, bedugjuk a tandoor felső nyílásán és 15 percig sütjük, majd kivesszük és pihentetjük. Ezalatt kifolyik belőle az összes felesleges folyadék, majd visszadugjuk és még öt-tíz-tizenöt percig sütjük, ameddig szép, kívánatos színe nem lesz. Ebben a fajta kemencében a hőmérséklet elérheti a 480 Celsius fokot, mi által a hús kívülről ropogósra sül, belülről puha marad. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen készülék nyugodtan süssük sütőben (180 fok, 35, 40 perc, vagy amíg eléri a kívánt állagot), lehetőleg rácson, hogy távozhasson belőle a víz. Félidőben így is megéri pihentetni a friss levegőn. Más lesz. Tandoor nélküli sütésnél megéri inkább négy nagyobb darabba vágni a csirkét. A fűszerek fent megadott aránya irányadó, nagyban függ az ízléstől. Érdemes kísérleteznünk vele. A színről - a chili portól alapvetően vöröses-narancssárga lesz a késztermék színe. Ha erőteljesebb sárgát szeretnénk elérni, keverjünk a joghurtba kurkumát. Amennyiben inkább a piros színt tartjuk vonzónak, de nem szeretnénk túl csípősre készíteni, tegyünk hozzá édes pirospaprikát. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |