| Szőlődzsem receptHozzávalók: kb 1,5 kg leszemezett kék szőlő 30 dkg cukor 1 citrom leve 1 cs 2 : 1 dzsemfix Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy nagy lábosban feltesszük főni. 50-60 perc lassú tűzön való forralás után levesszük és egy szűrőn keresztül lepaszírozzuk. Így a magok eltávolíthatóak, a rostokból pedig egy kisebb mennyiséget vissza lehet nyerni. Ezt követően kimérjük a cukrot, elkeverjük benne a dzsemfixet és hozzáadagoljuk a kinyert gyümölcsléhez. Ekkor visszatesszük a tűzhelyre, kevergetés mellett felforrósítjuk és kb. 5 percre forrni hagyjuk. Közben az elmosott befőttes üvegeket tepsire tesszük és a forró sütőben kisütjük, hogy teljesen sterilek legyenek. A dzsemet üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 10 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Tanácsok: Nagyon finom, zamatos. A cukrot lehet helyettesíteni eritrittel, vagy tetszés szerinti édesítővel. A receptet beküldte: cicaaa65 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |