| Szilvás-mákos piskótatorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 10 dkg liszt, 1 teáskanál étkezési keményítő, 5 tojás, 30 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál olaj, fél kg szilva, 1 vaníliarúd kikapart húsa, 5 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 30 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 tasak zselatin, kevés őrölt fahéj, 1 teáskanál barna-cukor Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a darált mákot, az étezési keményítőt. A tojásokat habosra keverjük, beletesszük a cukrot, csipetnyi sót, 1 teáskanál reszelt citromhéjat, és beleszórjuk a lisztes keveréket. Végül beleöntjük az olajat, és az egészet jól kikeverjük. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük a masszát. A sütőt 180 ºC-ra melegítjük, és megsütjük benne a mákos piskótát. Ha kihűlt, lefejtjük róla a sütőpapírt, és vízszintesen 3 lapra vágjuk. Néhány szem kimagozott szilvát félreteszünk, a többit összevágjuk, és 15 dkg cukorral, 1 teáskanál citromhéjjal, a vanília húsával fedő alatt megpároljuk, majd átpasszírozzuk. A tejet 6 teáskanál cukorral és a búzadarával sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl. Közben a vajat kikeverjük a porcukorral, beledolgozzuk a maradék citromhéjat, és a kihűlt darához adjuk. A zselatint a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, hozzákeverjük a gyümölcspéphez, és megvárjuk, amíg dermedni kezd. A gyümölcspép felét az alsó tortalapra kenjük, majd a darakrém harmadát a tetejére simítjuk. Rátesszük a másik tortalapot, és betakarjuk darakrémmel. Rátesszük az utolsó piskótalapot, megkenjük a maradék krémmel, és befedjük a félretett gyümölcspéppel. A félretett szilvát a barna-cukorral enyhén megpároljuk, megszórjuk fahéjjal, és a fél szilvákkal kirakjuk a torta tetejét. Tanácsok: Mákos tortát készíthetünk barackkal, banánnal, ribizlivel is. Arra ügyeljünk, hogy a zselatin nem használható friss ananászhoz, kivihez, fügéhez és papayához. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |