| Szezámos rácsos ribizlitorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: kb. 12 szelethez: a tésztához: 10 dkg szezámmag, 40 dkg liszt + a nyújtáshoz és a formához, 15 dkg cukor, 20 dkg ráma + a formához, 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez, 2 evőkanál tejföl a töltelékhez: 80 dkg ribizli (fagyasztott is lehet), 6-7 evőkanál cukor, 3 evőkanál darált háztartási keksz Elkészítés: A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, az egész tojással, a tejföllel és a szezámmag 2/3-ával összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A ribizlit megtisztítjuk, ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten felengedjük, és alaposan lecsepegtetjük, a cukorral és a kekszmorzsával összekeverjük. A sütőt 180 °C-fokra előmelegítjük. A tészta 2/3-ad részét meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26-28 cm átmérőjű, kikent-kilisztezett, alacsony peremű tortaformát. A cukros, kekszes gyümölcsöt elsimítjuk rajta. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokra vágva rárakjuk, vagyis a torta tetejét berácsozzuk. A tésztacsíkokat a tojássárgájával lekenjük, és a maradék szezámmagot ráhintjük. A sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Tanácsok: Előkészítés: A szezámmagot bevonatos serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg). A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |