| Szalontüdő hagyományosan receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg sertéstüdő, sertésszív és sertésnyelv vegyesen, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, fél citrom, 2 db babérlevél. Ízlés szerint cukor, mustár, olaj, őrölt bors és só Elkészítés: A nyers tüdőről és szívről, a letisztítjuk a hártyákat, a porcos részeket és a zsírt.Megtisztítjuk a sertésnyelvet is, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük kb. 1 és fél - 2 óra alatt. Ha megfőtt leszűrjük. A nyelvet megszabadítjuk a főzés után könnyen lehámozható, levakarható felső érdes fehér rétegétől. A megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk és a forró zsiradékban megdinszteljük. Ezt követően beletesszük, és világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban, Ezután azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Ízesítjük sóval, beletesszük a babért, a kockára vágott sárgarépát és megfőzzük. Amikor puha, kivesszük a babért, és botmixerrel teljesen simára pépesítjük a mártást. Ezután beletesszük az összevágott húscsíkokat, majd citromlével, mustárral és őrölt borssal pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és pár pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk. Tanácsok: Ez a régi magyar étel kissé munkaigényes,ezért is érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Ízlés szerinti tésztakörettel vagy burgonyával tálaljuk. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |