| Sárgabarackpite lightosabban receptSütemények, édességek Hozzávalók: 23 cm-es piteformához: A tésztához: 20 dkg liszt 6 dkg vaj 9 dkg áttört túró 2 evőkanál cukor 1/4 teáskanál sütőpor csipet só 1 teáskanál vaníliakivonat 1 teáskanálnyi citromhéj 1 tojásfehérje A töltelékhez: 75 dkg érett sárgabarack 3 evőkanál sárgabaracklekvár 2 teáskanál narancslikőr (elhagyható) 1 szem szeder (elhagyható) 2 evőkanál cukor 3 evőkanál őrölt dió vagy mandula 1 evőkanál szeletelt mandula a tetejére Elkészítés: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztá gyúrok, folpackba csomagolom, hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem. A töltelékhez a sárgabarackokat leforrázom, meghámozom, felszeletem. A darált diót/mandulát kis tálban összekeverem a cukorral. A lekvárt egy másik tálkában összekeverem a narancslikőrrel. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtom, hogy kényelmesen jusson a forma peremére is (kb. 3-4 mm vastagságú lesz a tészta). Belesimítom a sütőpapírral bélelt piteformába (a felesleget körben levágom). A kimaradt tésztát ismét homogén gombóccá gyúrom, kinyújtom, vékony csíkokra szeletelem. A piteromába helyezett tésztát megszórom a cukros dióval, rákenem a likőrös lekvárt, egyenletesen elosztom rajta a barackszeleteket. Meghintem szeletelet mandulával, a tésztacsíkokat nagyjából a szeletelés mentén ráhelyezem, a közepét 1 szederrel kijelölöm. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm. Fátyolnyi porcukorral meghintem, óvatosan kiveszem a formából, a rácson hagyom hűlni. Tanácsok: Mivel a tésztában az omlós tésztákhoz képest jóval kevesebb a zsiradék, diétázók is lelkiismeret furdalás nélkül falatozhatják. A receptet beküldte: Katalin1962 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |