| Sárgabarackos-mandulás clafoutis receptSütemények, édességek Hozzávalók: kb. 30dkg érett sárgabarack 2 tojás 1 tojássárgája 1,5dl tejszín 1dl tej 4,5 dkg liszt 3 dkg vaj 6 dkg cukor (vagy ízlés szerint több) + 2ek porcukor 3 dkg pirított mandula, durvára vágva csipet só 1tk vaníliakivonat 1ek amaretto-, vagy más mandulalikőr (elhagyható) Tálaláshoz: porcukor mandulaforgács Elkészítés: A sütőt előmelegítem 180C-ra. A tojást és a tojássárgáját kikeverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejet és a tejszínt, és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem. Beleöntöm a vaníliakivonatot és az amaretto likőrt. Egy hőálló tálat (vagy négy kicsit) kivajazok. A sárgabarackokat cikkelyekre vágom, és lerakom a tálba. Közé szórom a durvára vágott pirított mandulát. Megszórom a barackokat 2 ek porcukorral. Ráöntöm a masszát és kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral és pirított mandulaforgáccsal meghintve. Esetleg egy gombóc vaníliafagyival. Tanácsok: Elkészítése gyerekjáték, de azért trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a jó arányokat. Receptből ezerféle – ahány recept, annyiféle, különböző mennyiségű liszt/tojás/tej/tejszín mindegyikben. ( A Le Cordon Bleu francia szakácsiskola könyve szerint pl. 6 személyre fél kg gyümölcs, fél l tejszín, 12,5 dkg liszt, 5 tojás a klasszikus arány.) Mindenféle gyümölccsel működik. A barackoshoz nagyon jól passzol a mandula, ízben és állagban is. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |