| Sajtos pogácsa - XXL porció Burkuska kedvéért receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 1 kg búzaliszt 50 dkg margarin 3 dl tejföl 50 dkg sajt 5 tojás 6 dkg élesztő 2 dl tej 1 ek. cukor 3 tk. só tepsi, fakanál, vajling és egyéb erotikus segédeszközök Elkészítés: A megsózott lisztet a margarinnal,40 dkg lereszelt sajttal, 4 tojással és a tejföllel eegen alaposan összekeverjük és pihentetjük egy órát. Ez idő alatt elmehetünk vásárolni, ahogyan én tettem, de számtalan szabadidős tevékenység kínálkozik a kertásástól a portörlésig. No!Az élesztőt belemorzsoljuk egy csészébe és felöntjük tejjel.Rászórjuk a kristálycukrot és betoljuk a mikróba és meglangyosítjuk. Miután kivettük, meleg helyen tároljuk - én pl. a konvektoron - és mikor "fölfutott" a tésztához adjuk, majd alaposan összedolgozzuk. Mikor már a gép nem bír vele, akkor fakanállal dagasztjuk megfelelő állagúra addig amíg el nem válik az edény falától. Anyám szerint jól ki kell verni - én ettől a megfogalmazástól elhatárolódtam :) Ezután meleg helyen pihiztetjük egy órát ismét. Addig elmosogatjuk a koszos, zsíros tepsiket amit hanyagul a spájzban tárolunk már régóta, hogy ne legyenek szem előtt. A gyúródeszkát belisztezzük és a jól megdagadt tésztát kb. 2 -3 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd a tetejét késsel finoman bevagdossuk rács alakzatban.Takaros kis-, illetve igény szerinti méretű pogácsákat szaggatunk a margarinnal kikent tepsikbe és a tetejüket megkenjük az árválkodó 1 db felvert tojással és meghintjük a maradék finomra reszelt sajttal. Egy órát pihentetjük ismét és be a sütőbe cca.180 fokon 15-20 perc alatt el is készül. A folyamatábrát lásd az adatlapomon a letöltőlinkben! Referenciaként ajánlom a recept névadóját:):) Tanácsok: Mivel ez egy kelt tészta, mindig meleg vagy szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk, nem a hűtőből "frissen" előcibált hozzávalókkal! Tanácsos ügyelni arra, hogy a kiszaggatott pogácsáknak legyen helyük tovább dagadni a tepsiben, nem úgy mint én az első adagnál. Az élesztőt a tejjel tényleg csak langyosítsuk, mert különben kuka és a kelesztéskor sem szabad túl forró helyre tenni a vájlingot vagy tálat. Még valami... Ha az anyagokat jó alaposan összedolgoztuk/ kivertük:)/ akkor igaz, hogy egy nagyon masszív és nem ragacsos tésztát kapunk, de szigorúan lisztezni kell a pogácsaszaggatót, a nyújtófát és a deszkát is! Megjegyzés: Az elkészítési idő tartalmazza a várakozás közbeni tűzifahasogatás, vásárlás, borozgatás, gombaszedés, stb... és a tényleges gyúrás, formázás, sütés idejét is! Szép napot! Váradi Laci Elkészítési idő: 220 perc A receptet beküldte: varadilaci Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |