| Rozsos Zsömle receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 12 db-hoz; 4,3 dl víz 1,5 kk. só 4 dkg vaj vagy margarin (olívaolaj) 60 dkg liszt vegyessen (pici fehér-el is hagyható, graham liszt, rozsliszt) 1,5 kk. cukor, vagy glükóz (valami az élesztőnek) 1 csomag száritott, vagy 3 dkg friss élesztő 1-2 ek. magok (pl. tökmag, szezámmag, lenmag) el is maradhat Elkészítés: Az összes hozzávalót tálba öntjük és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától (kenyérsütőben is lehet, kavartatni és keleszteni). Letakarva meleg helyen keleszteni, duplájára (kb.45 perc). Amikor megkellt a tészta, liszttel behintett gyúrólapra borítjuk, rúddá sodrojuk, egyforma darabokra vágjuk, majd nedves kézzel zsömiket formálunk belőle. Egymástól elég távol, egy tepsire rakjuk. Nem kell alá sütőpapír, mert simán le lehet szedni a tepsiről. Forróra előmelegített sütőben (220 C, légkeverésesben 200 C) kb. 15 percig sütjük. Tanácsok: Ha megsült, csomagoljuk konyharuhába amíg kihül, akkor jó puha marad, akár napokig is! A receptet beküldte: csera Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |