| Rokforttal töltött lángos (8-10 db) receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú fõtt burgonya, 3 dkg friss élesztõ, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; a töltelékhez: 20 dkg reszelt rokfort, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling (vagy zöldhagymaszár); olaj a sütéshez. Elkészítés: 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztõt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztõs tej. Közben az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és 12 egyforma nagyságú darabra vágjuk. A rokfortot, a puha vajat, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott snidlinget jól összekeverjük. A tésztadarabok egyik felére rákenünk a sajtos krémbõl, majd a tészta másik felét ráhajtjuk, és körben a szélén jól összenyomjuk. (Ha nem akar összeragadni, a tészta szélét elõször kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk össze.) Bõ, forró olajban, közepes lángon szép pirosbarnára sütjük. Különösen barna sörrel finom! A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |