Tutireceptek.hu fejléc

Rántott gombás-sonkás-besameles palacsinta recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Palacsintához:

1 tojás
20 dkg liszt
4 dl tej
1 dl szódavíz, vagy ásványvíz
késhegynyi só
kicsi olaj

Besamel mártáshoz:

4 dkg vaj
2 púpos kanál liszt
4 dl tej


Gombás, sonkás pörköltalaphoz:

1 vagy 2 nagy gombakonzerv (célszerű darabolt gombaszeletes konzervet venni, Champion)
40 dkg sonka
2-3 fej hagyma
olaj
bors
1-2 kk. paprika


Kisütéshez:

liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A palacsinta összetevőit habverővel jól kidolgozom. Akkor jó a tészta, ha híg, tejszínsűrűségű. Ha nagyon sűrűnek találom, szódavízzel, ásványvízzel vagy tejjel higítom. Keverés után fél órát állni hagyom. Szépen kisütöm a palacsintákat.
Következő lépés a gombás, sonkás besameles mártás elkészítése. A sonkát (gépsonkából szoktam készíteni) apró, kis darabokra vágom. A gombát szintén apróra szeletelem.
Kevés olajban megdinsztelem a hagymákat, majd beleteszem a paprikát, gombát, sonkát. Pörköltalapot készítek. Folytonos keverés közben megpirítom a sonkát, gombát. Mikor kész, egy kicsit félrehúzom.
Majd jöhet a besamel mártás vagy másképpen fehérmártás. A vajat megforrósítom, de nem szabad sütni, mert megváltozik az íze. Hozzáadom a lisztet és csak addig forrósítom, amíg egészen megfehéredik. Beleteszem a tejet és sűrű péppé főzöm, megsózom és 5-10 percig forralom.
Mikor kész a besamel mártás összekeverem a gombás-sonkás pörköltalappal és még néhány percig kevergetem, hogy összeérjenek az ízek. Még mielőtt lezárom megkóstolom, hogy milyen fűszer hiányzik a mártásból, mert azt olyankor még pótolhatom.
A palacsinta közepére szoktam tenni egy közepes halmot a gombás-sonkás mártásból és téglalap vagy négyzet alakúra hajtogatom a palacsinta tésztát. Mikor ezt az összes tésztával megtettem jöhet az utolsó lépés.
Szépen kirántom az össze bebugyolált palacsintát. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába teszem, majd bő olajba (hiszen jó vastag palacsintát kell kirántani) kisütöm.

Tanácsok:
Nem kell egy órát állni hagyni a palacsintatésztát, mert ebben az esetben az a jobb, ha lágy és vékony a kisütött palacsinta, minél vékonyabb annál jobb.
Igaz van szeletelt gombakonzerv, de abban is eléggé nagy darabok vannak, ezért célszerű még kisebbre vagdalni.
Mikor a palacsintába rakod a mártást, ügyelj arra hogy ne túl keveset és ne túl sokat rakj bele! Ha keveset raksz bele, nem lesz olyan laktató. Ha túl sokat, akkor nem bírod összehajtogatni. Tálcákra szoktam kirakni az összehajtogatott palacsintákat, mert az megkönnyebbíti a munkámat.
A panírozásnál vigyázz, hogy ne durván fogd meg a palacsintát, ne hogy kiszakadjon! Óvatos mozdulatokkal panírozz és az olajban való forgatásnál is ügyelj!

Nem két perces étel, de az eredmény kárpótol mindenért! Már egy db ilyen palacsinta elfogyasztása is nagyon kiadós. Fogyókúrázóknak nem ajánlott!

Jó étvágyat és kitartást hozzá!

Elkészítési idő: 180 perc

A receptet beküldte: anaterra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Parmezános rántott surimi » Zabos epres palacsinta » Mediterrán rántott csirke » Lőcsei palacsinta
» Alakbarát palacsinta » Palacsinta (gluténmentes) » Pikáns tojásrántotta » Japán palacsinta
» Virslis rántott pulylamell » Színes tojásrántotta » Kedvenc Palacsinta tésztám » Csúsztatott palacsinta II.
» Sajtos rántott karfiol » Spenótos palacsinta » Epres-krémes palacsinta » Palacsintaszendvics


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.