| Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin receptHalas ételek Hozzávalók: 1 kiló krumpli 1 fej hagyma 2 gerezd reszelt fokhagyma 10 deka vékony szelet füstölt szalonna 2 evőkanál + 1 teáskanál olaj só és frissen őrölt bors 8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka) 1-2 evőkanál liszt 2 deci tejföl 1 teáskanál csípős paprikakrém Elkészítés: A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat. A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm. Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát. Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat. Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe. Közben a hallal foglalkozunk. A pontyszeleteket 2 cm-es kockákra vágjuk és beleszórjuk egy tálba. Összeforgatjuk őket sóval, borssal, meg kevés liszttel és miután egy serpenyőben gyengéden összeolvasztottuk a vajat, meg az olajat, keverékükön megsütjük a halkockákat. Ha nincs nagyméretű serpenyő, akkor jó lesz két közepes is, lényeg, hogy az összes hal egyszerre készüljön el. Összekeverjük a tejfölt a csípős paprikakrémmel és mikróban, vagy egy kis lábasban a gázon meglangyosítjuk. A megpirult krumpliágyat kivesszük a sütőből, szűrőlapáttal ráköltöztetjük a pontyfalatokat és megöntözzük őket az ízes tejföllel. Tanácsok: (4 adag lesz belőle) A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |