| Palacsinta alapmassza receptSütemények, édességek Hozzávalók: 20 db-hoz 20 dkg liszt (lehetõleg rétesliszt), 2,5 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 2 egész tojás, fél dl olaj, csipetnyi só, 1 teáskanál porcukor (ez el is maradhat). Elkészítés: Keverõtálba ütöm a tojást és kevés tejjel habosra felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet a többi tejet, sót, cukrot. Habverõvel alaposan felverem. (Gyorsabb készítési mód, ha turmixgépbe egyszerre beöntve a hozzávalókat, egy-két percig keverem az egészet.) Ha van idõm, akkor legalább egy óráig pihentetem a tésztát. A palacsinta sütéséhez szerintem legjobb az öreg, feketére égett, "patinás" palacsintasütõ, amelyet az elsõ palacsinta sütése elõtt egy mokkáskanálnyi olajjal kikenek, a többi palacsintához már nem szükséges külön olaj, mert a masszában lévõ már "önmagát olajozza". A jól felforrósított serpenyõbe beleöntök egy kis tejmerõkanálnyi masszát, majd a serpenyõt megdöntve hagyom, hogy körülfolyjon a tészta benne. (Tehát folyékonynak, tejföl sûrûségûnek kell lennie a masszának. Ha túl sûrû, akkor kevés szódavízzel hígítom, ha túl híg, akkor kevés liszttel sûrítem.) A híg tészta a serpenyõ alját egyenletesen bevonja és szép vékony rétegben szétterül. Közepes lángon egy-két percig sütöm az alsó felét, majd vagy széles pengéjû késsel megfordítom, vagy feldobom és a levegõben fordítom meg. (Ez utóbbi igen nagy gyakorlatot kíván.) A másik oldalán is megsütöm, majd tálra csúsztatom. Bármilyen töltelékkel megkenve melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható. (A palacsintatöltelékek receptjei alább meg találhatók.) Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |