| Ország tortája 2011, köleses sárgabarackos torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 290 g hántolt köles 1100 ml tej 260 g cukor 1 db vaníliarúd kikapart belseje 5 g só 60 g vaj 1 db citrom lereszelt héja 3 egész tojás 30 g mandulaliszt 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely 60 g áttört túró 100 g darabolt sárgabarackkonzerv 50 g sárgabarack lekvár 150 g felvert tejszínhab 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin Elkészítés: Köles alapfőzet A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Igy visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g). Sütés: 960 g lefőzött köles alap 3 egész tojás 30 g mandulaliszt 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely 60 g áttört túró A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. Töltés: 500 g langyosra hűlt, köles alap 100 g darabolt sárgabarackkonzerv 50 g sárgabarack koncentrátum (ennek hiányában használjuk a lent említett sárgabaracköntetet, ebben az esetben főzzünk belőle nagyobb adagot). 150 g felvert tejszínhab 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack-koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát. Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához : • 230 g sárgabarack 70 g cukor 4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot) Az öntet lefőzése: Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. Alternatívaként ajánljuk az M-gel sárgabaracköntetét. Kikészítés: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel. Tanácsok: Mivel nincs minden háztartásban zila sütőforma meg lehet ildani úgy is , hogy sütsz két tortalapot és a krémmel hagyományos módon bekened.Díszítsd ízlés szerint..... Cukorbetegek is fogyaszthatják ha a cukrot lecserélik. Mindenkinek jó munkát és jó étvágyat hozzá! A receptet beküldte: nadri7 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |