| Olasz csokoládés gyümölcstorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 145 gramm vegyes magkeverék (mogyoró, kesudió, mandula, dió, ami van), 170 g azsalt gyümölcskeverék vagy kandírozott citrus héjak, 1 tk őrölt fahéj, csipet só, 1 mk tört színes bors, 4 szegfűbors őrölve, 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 ek holland kakaópor A sziruphoz: 160 ml méz és 130 g melaszos nádcukor Továbbá rizspapír vagy ostya, porcukor Elkészítés: A mézből és a cukorból 115 fokon főzzünk szirupot. Én Thermomixben, Waroma fokozaton 5 percig készítettem a szirupot. Hagyományos módon cukorhőmérővel tudjuk ezt mérni. A száraz elemeket keverjük össze. Az aszalványokat aprítsuk, ha túl nagy darabok lennének, és a magokkal együtt keverjük a lisztes fűszeres keverékhez. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel. Egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, körbe is, majd kenjük át vajjal. A keverékünkhöz adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és a szirupot is. TIPP: Kicsit bajban voltam, mert csak egész szegfűborsom volt. Ez a sütemény pedig úgy jó, ha borsos, csípős. Fekete borsot meg nem szerettem volna beletenni. Ezért hát a sziruphoz adtam a rózsaborssal együtt, és 3 mp-et tekertem rajta a Thermomixben 10-es fokozaton. Csodásan selymes lett. Az alapanyagok összedolgozása már komolyabb feladat, hiszen a szirup ragad, és nehézkessé teszi a munkát. De nem reménytelen. A masszát ezt követően egy vizes kanállal jól tömörítsük bele a formába. 150 fokos sütőben 35 percig süssük. Majd hűtsük langyosra. Vegyük ki a formából, az aljára tapasszuk rá a rizspapírt, vagy ha van, az ostyát. Ez azért fontos, hogy ne ragadjon a tányérhoz, vagy ha ajándékba adjuk, a doboz aljához. A tetejét szórjuk meg porcukorral. Csomagoljuk be, és hetekig is érlelhetjük. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |