| Mákos kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2, 5 dl tej 50 dkg liszt 4 dkg élesztő 8 dkg cukor csipetnyi só 1 tojás 1 citrom reszelt héja 10 dkg vaj 20 dkg marcipánmassza 50 dkg darált cukrozott mák (kevés tejben megfőzni) 10 dkg vágott mandula 10 dkg porcukor 4 ek citromlé Elkészítés: Élesztőt felfuttatjuk pici cukros (1-2 ek) tejben. Maradék tejjel, cukorral, sóval, tojással, citromhéjjal, liszttel összegyúrjuk, kelesztjük 30 percig. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, olvasztott vajjal kenegetjük, hajtogatjuk, kenegetjük, míg a vaj elfogy. Végül 35x40-es lappá nyútjuk, rásimítjuk a mákot, megszórjuk mandulával, és a marcipánmasszával, amit apró kockára vágtunk, pici lisztbe forgattunk, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Az oldalán 3 cm-es szabad csík maradjon. Nyomkodjuk bele a marcipánt a mákba. A hosszanti irányban feltekert kalácsot középen vágjuk ketté, és fonjuk össze. 200 fokon 15-20 percig süssük, majd 175 fokon 35-40 percig. Szükség esetén letakarni, vagy ha a sütő alulról nagyon éget, alátenni alufóliát. Végén porcukorból és citromléből kevert mázzal forrón megkenni. Tanácsok: Isteni finom! (forrás: Tina) A receptet beküldte: anbene Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |