| Lekváros derelye / De lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / receptTésztafélék Hozzávalók: Hozzávalók 20 darabhoz: A tésztához: 900 g főtt, tört burgonya 400 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás 1 csapott teáskanálnyi só 8 g kristálycukor A töltéshez: 300 g keményre főzött lekvár A főzéshez: víz só A pirított morzsához: zsemlemorzsa étolaj A tálaláshoz: kristálycukor Elkészítés: Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után. A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára. Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját. Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát. A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává. A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle. A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be. Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle. A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc. Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele. A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk. Tanácsok: Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |