Tutireceptek.hu fejléc

Lekváros derelye / De lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / recept

Kategória:
 Tésztafélék

Hozzávalók:
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
900 g főtt, tört burgonya
400 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás
1 csapott teáskanálnyi só
8 g kristálycukor
A töltéshez:
300 g keményre főzött lekvár
A főzéshez:
víz

A pirított morzsához:
zsemlemorzsa
étolaj
A tálaláshoz:
kristálycukor

Elkészítés:
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.

Tanácsok:
Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Töltött zsemlécske » Lekváros kifli » Kínai töltött kacsa » Frissítő gyümölcsleves
» Lekváros copf » Töltött zsömle » Mindig friss lángos » Gombával töltött krumpli
» Kolbásszal töltött paprika » Töltött körte » Töltött rántott virsli » Galyasági töltött paprika
» Gombás töltött csirke » Lekváros-kakaós kavart » Libanoni töltött zöldségek » Töltött füge


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.