| Kindli receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztõ, 1 evõkanál porcukor, 15 dkg libazsír, 2 tojás sárgája, 1/2 dl bor, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, 5 evõkanál méz, 3 evõkanál folyékony sárgabaracklekvár, 1 dl bor, 1/2 citrom reszelt héja és kicsavart leve; a tészta tetejére: 1 tojás és kevés porcukor. Elkészítés: a tészta tetejére: 1 tojás és kevés porcukor. Az élesztõt simára keverjük a kissé meglangyosított borral, és felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az átszitált lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, amibe beletesszük a tojássárgákat, a libazsírt, a sót meg a cukrot, végül beleöntjük a felfuttatott élesztõt. A tésztát jól összegyúrjuk, majd cipóba formáljuk, és kb. egy órán keresztül pihentetjük. Közben a töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, szárát leszedjük. A mákot lábosba szórjuk, ráöntjük a bort és a citromlevet, majd kevergetve éppen csak egy pillanatig forraljuk, máris lehúzzuk a tûzrõl. Hozzáadjuk a mazsolát, a mézet és a citromhéjat, valamint a sárgabaracklekvárt. Az egészet alaposan összekeverjük. A tésztát egy nagy, nagyon vékony lappá nyújtjuk, és kb. 12 cm-es kockákra vágjuk. Közepükre egy-egy csíkban rákenjük a tölteléket. Két végét behajtva, szorosan összecsavarjuk, és sütõlemezre rakjuk. Félórai kelesztés után a tekercsek tetejét felvert tojással bekenjük, és villával hullámosra nyomkodjuk. Elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon nem nagyon sötétre sütjük. Kevés porcukorral meghintve tesszük az asztalra. A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |