| Kalács(alap tészta) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 35 dkg liszt 1 nagyobb tojás vagy 2 sárgája 8 dkg cukor 1 vanilia cukor 8 dkg vaj 2 dl tej 1 szárított élesztő 1 citrom héja csipet só 1 tojás sárgája a tetejét kenni Elkészítés: A tejet mikróban meglangyosítom. Egy bögrébe beleöntöm a szárított élesztőt, teszek hozzá egy kiskanál cukrot és kb. 1 dl tejjel felöntöm. Elkavarom, állni hagyom hogy kicsit felhabosodjon. Közben kimérem a lisztet, cukrot, megolvasztom a vajat, jól megmosom a citromot és lereszelem a héját. Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem és konyhai mixerrel bedagasztom. Előbb lassú, majd gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom. Kivajazott, kilisztezett formába töltöm és újabb fél órát kelesztem meleg helyen. A tetejét lekenem 1 tojás sárgájával, esetleg mákkal vagy mandulával díszítem. Tanácsok: 2 kisebb kalács lesz belőle. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |