| Havasi gyopár receptSütemények, édességek Hozzávalók: A barna tésztához 15 dkg finomliszt (finom) 5 dkg vaj 7 dkg cukor 0.5 csomag sütőpor 1 ek tejföl 1 ek cukrozatlan kakaópor A fehér tésztához 50 dkg finomliszt (finom) 20 dkg vaj 25 dkg porcukor 1 db tojás 0.5 csomag sütőpor 3 ek tejföl A kenéshez 40 dkg sárgabaracklekvár A szóráshoz 45 dkg dió ( durvára vágott , ízlés szerinti) A krémhez 0.5 l tej 3 púpozott ek finomliszt 20 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 30 dkg vaj A tetejére 10 dkg porcukor (vagy olvasztott csoki is kerülhet rá) Elkészítés: A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük. A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle. Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot. Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.) A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét. Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön. Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el. Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel. Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű vajat szinte kanalanként adogatjuk hozzá. Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk! A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető! sütési hőfok: 180°C A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |