| Hagymás, szalonnás, tejfölös, tepsis lepény receptTésztafélék Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg liszt csipetnyi só, cukor 1,5 dl tej 25 g élesztő 5 dkg puha vaj 1 tojás A töltelékhez: 1 kg vöröshagyma 20 dkg kolozsvári szalonna 2 dl tejföl frissen őrölt bors (ízlés szerint) egy evőkanálnyi friss, aprított rozmaring Elkészítés: A meglangyosított tejbe belemorzsolom az élesztőt, csipet cukorral, liszttel, összekeverem, felfuttatom, majd a liszthez öntöm. Hozzáadom a puha margarint, a tojást, és robotgéppel jól kidolgozom. Ha kemény lenne a tészta, akkor egy pici tejet gyúrok még hozzá. Kétszeresére kelesztem. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A hagymát felkarikázom, a szalonna bőrét lehúzom, és apró kockákra vágom. Jó nagy serpenyőben pár percig pirítom a szalonnát, majd hozzá adom a hagymát. Közepes lángon kb. 15 percig párolom. Langyosra hűtöm. A tésztát 1/2 cm vastagra kisodrom, amit kivajazott tepsibe teszek. (gáztepsi a méret)Kb. 5 percet pihentetem. A kihűlt hagymához hozzákeverem a tejfölt, borsot, rozmaringot, és a tésztára kenem. Sózni csak akkor kell, ha nem elég sós a szalonna. A sütőt előmelegítem, légkeveréses sütőben 225 °C-on kb.15 perc alatt megsütöm. A ropogós tésztán a töltelék finom krémes lesz. Tanácsok: Ha csak szárított rozmaring van, abból egy csipet is elég. A receptet beküldte: Hoev Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |