| Gyömbéres libamell receptHúsételek Hozzávalók: 2 kicsontozott, bőrős libamell (80 dkg) 40-40 dkg karfiol és brokkoli 2 kis fej hagyma fél kávéskanál őrölt gyömbér 3+2 evőkanál olaj 1+2+ fél dl száraz, testes vörösbor 1 babérlevél 25 dkg kerek szemű rizs 1 csapott mokkáskanál kurkuma 5 dl húsleves (kockából) 1 evőkanál csipkebogyó- vagy ribizlilekvár 1 csapott evőkanál étkezési keményítő 1 paradicsom 2 szál petrezselyem Elkészítés: A libamelleket kettévágjuk, gondosan eltávolítunk róluk minden tok és tollmaradványt, majd leöblítjük, lecsepegtetjük, és gyengén besózzuk őket. A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk. A hagymákat megtisztítjuk, az egyiket apróra felkockázzuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A fél mellek bőrét bekockázzuk, mindkét oldalukat meghintjük (frissen) őrölt borssal és gyömbérrel. A sütőbe is betehető edényben felforrósítunk 3 evőkanál olajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, mindkét oldalukon 5-5 percig pirítjuk. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (35-40 perc), majd fedetlenül pirosra sütjük (további 10-15 perc). Közben a körethez a karfiolt és a brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejet, a babérlevelet (hogy ne „illatosítsa” be annyira a lakást), és fedő alatt puhára főzzük, majd melegen tartjuk. Tűzálló edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a felkockázott hagymát. Rádobjuk a rizst, elkeverjük a kurkumával, felöntjük a húslevessel, aztán lefedjük, és a sütőben, a hús alá helyezett rácsra téve (vagy mikróban) 20-25 percig, puhára pároljuk. Melegen tartjuk. A pecsenyealjat lezsírozzuk, kisebb edénybe szűrjük, hozzáadjuk a lekvárt és 2 dl bort, majd erős tűzön a felére beforraljuk. Elkeverjük a maradék fél dl borban az étkezési keményítőt, végül 1 csipet sóval, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal a mártásba öntjük, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc). A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, a leszűrt karfiollal és brokkolival, valamint a rizzsel körítve tálaljuk. Paradicsommal, petrezselyemlevélkékkel díszíthetjük. A mártást külön csészében kínáljuk hozzá. Lajos Mari receptje A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |