| Gombás rakott káposzta receptEgytálételek Hozzávalók: kb. 80 dkg savanyúkáposzta kb. 40 dkg gomba 25 dkg rizs (1 csésze) 1 fej hagyma (a képről lemaradt) 1 csipet só a hagymára (a képről lemaradt) 1 nagy poharas tejföl olaj Vegeta pirospaprika darált paprika bors bazsalikom borsikafű egy darab sajt (kb. 8 dkg), amit a tetejére vagdalsz Elkészítés: Most is meg kell párolni a káposztát, a gombát, a hagymát, és félkészre főzni a rizst. A savanyú-káposzta párolásához egy nagyobb serpenyőbe önts kb. 4 evőkanálnyi olajat, és tedd oda a gázra melegedni, takarék lángon. A savanyú apró-káposztát borítsd át egy nagyobb tálba, a csapnál engedj rá vizet, és markolászással mosd át. Nem mintha piszkos lenne, hanem hogy ne legyen olyan savanyú. Tedd át a tálat a gáz mellé. Önts olajat a serpenyőbe, a káposzta párolásához! A csapnál engedj vizet a savanyú-káposztára! Nyomd ki a vizet egy marék savanyú-káposztából, és tedd a serpenyőbe. Így, csomónként szedd ki a tálból az összes káposztát, mindig kinyomod belőle a vizet, és a serpenyőbe pottyantod. Ha már csak néhány szál káposzta úszkál a tálban, akkor szűrd le egy teaszűrővel a csapnál. A szűrőben maradó káposztát már nem kell kinyomkodni, mehet a többihez, a lábosba. Hints rá egy fakanál Vegetát, keverd el, öntsd fel kb. 2 dl vízzel, és fedő alatt párold kb. 20 percig. Közben tedd oda főni a rizst. Először is önts olajat egy kisebb teflonlábosba, takarékon melegítsd. Szórd bele a 25 dkg rizst (2 tasak előfőzött rizs), és rövid sütés után önts rá egy pohár (2,5 dl) meleg vizet. (Ha köretnek készítenéd a rizst, akkor 2 pohár vízzel kéne felönteni, de most elég csak félpuhára főzni, 1 pohár vízzel.) Most erősítsd fel a lángot! Tegyél a rizshez 1 fakanál pritamint (sós darált paprika), 1 fakanál Vegetát, és szórj rá egy kevés borsot. Fedd le, és ha forr, vedd takarékra a lángot a rizs alatt. Főzd még kb. 7 percig, azalatt felissza a vizet, és félpuhára fő. Majd a sütőben, a káposztával teljesen megpuhul. A csapnál mosd meg a gombát! Vidd a gombát a csaphoz, pattintsd ki a szárukat, és a fejet meg a szárat is jól mosd meg folyó víz alatt. A mosott gombát dobd egy másik tálba. Egy vágódeszkán szeleteld fel a gombát. Hosszában negyedeld fel a gombát úgy, hogy először középen vágd ketté, aztán mindkét felet megint ketté. Utána keresztben vágd lapokra a gombacsíkokat. A felvágott gombát kapard vissza a mosáskor megürült kis tálba. Ha mindet felvágtad, akkor immáron egy harmadik serpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda takarékon melegedni, és borítsd bele a gombát. Szórd meg a gombát egy fél fakanál Vegetával, és fedő alatt párold kb. 10 percig. Most már 3 dolog fő: a káposzta, a rizs és a gomba. De mire a gombát odateszed, a rizs már készen is van. Meg kell dinsztelni 1 fej apróra vágott hagymát is.) Most gyújtsd be a sütőt, hogy mire összeállítod a rakott káposztát, meleg legyen a sütő. Az asztalra készítsd oda a káposzta-rakás kellékeit: 3 edényalátét a 3 meleg serpenyőnek; egy tűzálló tál, amiben a rakott káposztát sütöd; olaj, tejföl, fűszerek. Tedd oda a lapra a rizst és a káposztát. (A gomba még sül.) Önts egy kevés olajat a tepsibe, és oszlasd el az alján. Felezd meg a káposztát, és az egyik felét terítsd szét a tepsiben. Szórd meg borsikafűvel, aztán egy kanállal pöttyants egy-egy kis tejfölt a káposztafelület minden részére. (Közben ne feledkezz meg a gombáról, valószínűleg már jó!) Egy fej hagyma is kell hozzá! A félhagymát először vágd szeletekre! Vágd apróra a hagymát! Sózd meg a hagymát egy csipet sóval!Gombás rakott káposzta - Hints a párolt hagymára egy fél fakanál pirospaprikát! Önts egy kevés olajat egy újabb edénybe, és fonnyaszd meg benne a hagymát. Rögtön az elején sózd meg egy csipet sóval. Ha üvegesre párolódott, akkor oltsd el a gázt, és tégy a hagymához egy csapott fakanál pirospaprikát. Keverd el. Felezd meg a serpenyőben a dinsztelt hagymát! A hagyma felét rendezd a káposztára ! A lábosban felezd meg a rizst, és az egyik felét terítsd szét a hagymás káposztán. Erre jön a gombaréteg: az összes gombát kanalazd egyenletesen a rizsre. Az összes gombát terítsd rá egyenletesen a rizsre! Szórj annyi bazsalikomot a tenyeredbe, amennyivel fűszerezni szeretnél, aztán morzsold rá egyenletesen elosztva a gombarétegre. Mielőtt megtejfölöznéd, hígítsd fel a tejfölt egy kis olajjal vagy fél dl vízzel, hogy jobban szét lehessen teríteni. Kanalanként adagolva borítsd be a bazsalikomos gombát tejföllel. Erre kapard rá egyenletesen a megmaradt rizst. Kapard a rizsre a maradék hagymát! Oszd el a savanyú-káposzta másik felét a tepsiben! A megmaradt olajos tejfölt kanalazd a savanyú-káposztára! Már csak a sajt van hátra. Vágj le egy darab sajtot, amit a rakott káposztára szánsz, és végigvezetve a tepsi fölött, vagdoss belőle apró darabokat a mű tetejére. Kész, mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, kb. 30 percre! Amíg sül, unalmadban elmosogathatod a sok üres edényt! :) Kenyér és tejföl legyen hozzá! Jó étvágyat! A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |