| Gluténmentes narancsos diótorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához (20 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojásfehérje csipet só 6 dkg cukor 13 dkg darált dió 1,5 tk. sütőpor 1,5 ek. kukoricaliszt fél narancs reszelt héja Krémhez: 1 cs. vaníliás pudingpor 3 ek. nyírfacukor 3 dl tej 3 tojássárgája 25 dkg mascarpone fél narancs leve Elkészítés: A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, beleszitáljuk a pudingport és kevés hideg tejjel simára keverjük, majd a maradék tej hozzáadásával lassú tűzön, állandó kevergetés mellett besűrítjük a krémet. Hagyjuk kihűlni (tetejére folpackot helyezünk úgy, hogy az érintkezzen a krém felszínével, így nem bőrösödik meg). Közben elkészítjük a tortalapot. A tojásfehérjéket a sóval, és az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. A többi hozzávalót összekeverjük (dió, sütőpor, kukoricaliszt, reszelt narancshéj), és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos (20 cm) tortaformába simítjuk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Rövid ideig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd még langyosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és teljesen kihűtjük, majd egy éles késsel (vagy ki mivel tudja ügyesen) nagyon óvatosan félbevágjuk. Az alsó tortalapot visszahelyezzük a tortaformába. A teljesen kihűlt pudingos krémet összedolgozzuk a mascarponéval és a narancslével (ha szükséges botmixerrel teljesen csomómentesre dolgozzuk), majd megkenjük vele az alsó tortalapot. Ráhelyezzük a másik lapot, és fogyasztásig (1-2 órára) fagyasztóba tesszük. Ezalatt a kém teljesen megdermed, könnyen szeletelhető lesz. Közvetlenül tálalás előtt meghintjük porcukorral, és darabolt pisztáciával (vagy ki mivel szeretné, dió, mogyoró, mandula) díszítjük. A receptet beküldte: MRG1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |