| Fűszeres-almás kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 2,5 dl tej 2 ek cukor 45 dkg vitaminos liszt csipetnyi só 4 dkg vaj vagy sütőmargarin 2,5 dkg élesztő A töltelékhez 5 db közepes méretű alma 1 teáskanálnyi őrölt fahéj 1 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg csipetnyi őrölt gyömbér 4 ek méz zsemlemorzsa Tetejére fél dl tej Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A tésztához valókat alaposan kidagasztjuk, és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a fűszerekkel, és a mézzel. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 40x40 cm-es lappá. Megszórjuk a tésztát egy kis zsemlemorzsával. Elegyengetjük rajta a tölteléket úgy, hogy körben 2 ujjnyi tészta szabadon maradjon. Felcsavarjuk, mint a beiglit, és kivajazott vagy kisütőmargarinozott formába tesszük. Langyos helyen pihentetjük még egy kicsit, amíg a sütőnk bemelegszik. Megkenjük tejjel a tetejét, és az előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon, kb. 50-55 perc alatt arany színűre sütjük. Ha kivettük a sütőből, megint megkenjük tejjel. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |