| Fondán (cukormáz sütikre, tortákra)(1946-ból) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 90dkg cukor 1kávéskanál ecet,vagy citromlé 3dl víz Elkészítés: Az összetevőket felforraljuk,összemossuk. Összemosás:Egy csészébe hideg vizet teszünk,és az ebbe mártogatott ecsettel forrás közben lemossuk az edény oldalára rakódott cukorkristályokat.3-4 alkalommal ismételjük.A tetején megjelenő habot ecsettel leszedjük.Addig forraljuk míg"golyóra"nem főztük,és a főzetben nem marad szemcse. Golyóra főzés-jelentése,hogy puha golyókat lehet formálni a főzetből.Ezt mintavétellel ellenőrizhetjük. Ellenőrzés:egy edénybe hideg vizet teszünk,a fakanál nyelét belemártjuk a vízbe,a cukorfőzetbe,majd ismét a vízbe.A kanál nyelére tapadt,lehűlt cukormintát ujjunkkal leszedjük és ha puha golyót tudunk belőle formálni,akkor levesszük a tűzről.Ha a cukor nyálkás,cukrot,ha törik,pattog akkor vizet teszünk hozzá. Ha levettük a tűzről,a tetejét kezünket hideg vízbe mártva megöntözzük.Állni hagyjuk,amíg langyosra hűl.Ekkor egy fakanállal kevergetjük amíg egészen kifehéredik,majd egészen megdermed(kemény lesz).Nedves ruhával letakarva állni hagyjuk kb 1/2 óra múlva újra megpuhul. Ilyen állapotban alkalmas sütemények,torták áthúzására úgy,hogy a szükséges mennyiséget edénybe tesszük,és állandó keveréssel langyosra melegítjük.Tetszés szerinti színre ételfestékkel,csokoládéval,kakaóporral,sűritett kávéval stb...színezhetjük.Ha melegítésnél pici tojásfehérjét teszünk hozzá,fényesebb lesz a bevonat.Ajánlatos a süteményt,tortát áthúzás előtt forró,hígított lekvárral megkenni,így egy szigetelő réteget adunk a tésztának,és nem lesz matt a fondant. A fondant hetekig tárolható,nem romlik,de vizes ruhával takarjuk le,hogy a teteje ne száradjon ki. Tanácsok: Ez a fondant hasonlóan is használható mint a marcipán.Nyújtani és formálni is lehet,de a melegre felpuhul. A receptet beküldte: csiga4dada Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |