Tutireceptek.hu fejléc

Flódni torta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához

50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 db tojássárgája
30 ml fehérbor
1 csipet só

A máktöltelékhez

20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
1 marék mazsola
1 narancsból nyert reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szegfűszeg

A diótöltelékhez

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 db tojássárgája
2 dl édes fehérbor
1 marék mazsola

Az almatöltelékhez

4 nagy db alma
10 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor

A lekváros réteghez

20 dkg házi szilvalekvár

Elkészítés:
elkészítés

Tészta összeállítása:

A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, ezután késes robotgépben a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk. (Természetesen a kétkezi módszer is követhető, de én a gombnyomásossal jobb eredményt szoktam elérni:)
Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Töltelék elkészítése:

A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük.
A diótöltelékbe a tojássárgáját csak akkor keverjük bele, ha már langyosra hűlt.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a borban megpároljuk a cukorral, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük.


Összeállítás:

Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tortaforma méretűre nyújtunk. Nem egyszerű művelet, kicsit szakadozhat is a tésztánk, legyünk óvatosak vele!
Kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön a máktöltelék. Jön a 3. lap, amire az almát halmozzuk, majd a 4. lap.
Itt jön az összeállítás egyik legkényesebb része szerintem, a lekvár. Mivel a jó szilvalekvár igen sűrű, ezért én ezt is szoktam kevés borral higítani, hogy kenhető legyen. Ne sajnáljuk belőle, igen finom, pikáns ízt kölcsönöz.
Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, amit egy hústűvel több helyen átszúrkálunk, sőt az egész tortánkat, az aljáig.
Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és itt jön a legnehezebb része, csak másnap vesszük le róla a tortakarikát, és ekkor szeleteljük!


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Joghurtos gyümölcstorta » Csokoládés gyümölcstorta » Mimóza torta » Diós répatorta másként
» Fügetorta friss fügéből » Csokoládés diótorta » Krémes almatorta » Kókuszos-túrós torta
» Szendvicstorta » Finom flodni » Habos rizstorta » Csoki mentás jégtorta
» Francia almatorta 2. » Irma néni répatortája » Seherezádé torta » Nyuszika répatortája


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.