| Flódni torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 50 dkg finomliszt 10 dkg cukor 26 dkg vaj 6 dkg libazsír 2 db tojássárgája 30 ml fehérbor 1 csipet só A máktöltelékhez 20 dkg darált mák 2 dl édes fehérbor 3 dkg vaj 20 dkg cukor 1 marék mazsola 1 narancsból nyert reszelt narancshéj 1 csipet őrölt szegfűszeg A diótöltelékhez 25 dkg darált dió 20 dkg cukor 2 db tojássárgája 2 dl édes fehérbor 1 marék mazsola Az almatöltelékhez 4 nagy db alma 10 dkg cukor 1 csipet őrölt fahéj 1 dl édes fehérbor A lekváros réteghez 20 dkg házi szilvalekvár Elkészítés: elkészítés Tészta összeállítása: A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, ezután késes robotgépben a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk. (Természetesen a kétkezi módszer is követhető, de én a gombnyomásossal jobb eredményt szoktam elérni:) Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket. Töltelék elkészítése: A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük. A diótöltelékbe a tojássárgáját csak akkor keverjük bele, ha már langyosra hűlt. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a borban megpároljuk a cukorral, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük. Összeállítás: Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tortaforma méretűre nyújtunk. Nem egyszerű művelet, kicsit szakadozhat is a tésztánk, legyünk óvatosak vele! Kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön a máktöltelék. Jön a 3. lap, amire az almát halmozzuk, majd a 4. lap. Itt jön az összeállítás egyik legkényesebb része szerintem, a lekvár. Mivel a jó szilvalekvár igen sűrű, ezért én ezt is szoktam kevés borral higítani, hogy kenhető legyen. Ne sajnáljuk belőle, igen finom, pikáns ízt kölcsönöz. Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, amit egy hústűvel több helyen átszúrkálunk, sőt az egész tortánkat, az aljáig. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és itt jön a legnehezebb része, csak másnap vesszük le róla a tortakarikát, és ekkor szeleteljük! A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |