| Finom Diós sarok receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg. liszt, 12,5 dkg cukor, 13 dkg margarin, 1 tk sütőpor, 2 tojássárgája A diós része: 20 dkg cukor, 1 tk vaníliás cukor, 4 ek hideg víz, 20 dkg margarin, 2 ek rum, 2 tojásfehérje, 30 dkg darált dió (vagy mandula vagy mogyoró), 10 dkg durvára vágott dió (vagy mandula vagy mogyoró) Lekvár, csokoládé Elkészítés: A sütemény készíthető mandulából, mogyoróból vagy dióból. Én darált diót használtam és durvára darált mogyorót az elkészítésénél, tehát keverve is elkészíthető. Először elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral, a cukrot a vaníliás cukorral elkeverjük és a liszthez adjuk. A tojások sárgáját a liszthez adjuk. A tojásfehérjét majd később használjuk fel. 13 dkg hideg margarint apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk a liszthez és a tésztát gyúrunk belőle. Ha elkészült, akkor fóliába csomagoljuk és egy órát pihentetjük a hűtőben. Amíg a tészta a hűtőben pihen, azalatt elkészítjük a diós részét a sütinek. Egy lábosban a cukrot, a vaníliás cukorral, vízzel és 20 dkg margarinnal kevergetés közben addig melegítünk, amíg a margarin el nem olvad. A tűzről levesszük és hozzáadjuk a 30 dkg darált diót és a 10 dkg durvára vágott mogyorót és a rumot is hozzáadjuk. Hagyjuk kihülni a masszát (fontos). Míg hül ez a massza és már 1 óra is eltelt, akkor kivesszük a hűtőből a tésztát és fólia között sütőpapíron kinyújtjuk. Rajzolunk egy 30 x 30 cm-es négyzetet a sütőpapírra és arra nyújtjuk ki (mivel a kész süteményt úgy kell feldarabolni, hogy négyzetet vágunk és azt felezzük, így jön ki a forma. 10 x 10 cm-es négyzetekre kell felszelni, aztán kettévágni őket. Fotón látható.) A kinyújtott tésztát bekenjük lekvárral, de nem vastagon. Én narancs lekvárt használtam, de elkészíthető barack lekvárral is. A lekvár azért kell, hogy a tészta ne morzsolódjon ki, miután kihül. Ezután felverjük kemény habbá a 2 tojásfehérjét, majd fokozatosan a masszához adjuk és rákenjük a tésztára. Ügyeljünk, hogy egyenletesen kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg a színe szép aranybarna nem lesz. Még melegen daraboljuk fel, kihülés után pedig a sarkait csokoládéba mártjuk. Tanácsok: Jó étvágyat kívánok! Tücsök-Ildykó(1vargaildyko) A receptet beküldte: 1vargaildyko Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |