Tutireceptek.hu fejléc

Erdélyi töltött szőlőlapi (töltike) recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
40 db tenyérnyi, zsenge szőlőlevél (ahogy Erdélyben mondják: szőlőlapi)
60 dkg darált hús: legjobb a bárány, de lehet marha vagy sertés is
1 csésze rizs (kb. 2 dl)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

bors
pici őrölt kömény (opcionális)
1 evőkanál aprított, friss vagy szárított csombor
1 kávéskanál pirospaprika (opcionális)
maréknyi friss kapor vagy 1 kiskanál szárított kapor
1 nagy pohár tejföl

Elkészítés:
A szőlőleveleket alaposan megmossuk, a vastag nyelét levágjuk. Lobogó forró vízzel leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Megtöltjük a szőlőleveleket, ahogy a töltött káposztát szokás. Iciripiciri töltelékek lesznek, sziszifuszi munka, de megéri!
A főzőedény (lehet cserépedény, amiben a töltött káposzta is készíthető) aljára szép sorban lerakjuk a töltikéket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és csendes tűzön (vagy a sütőben), kb. másfél óra alatt megfőzzük. Ha megfőtt, ráöntünk egy nagy pohár tejfölt és még azzal is hagyjuk pár percig rotyogni. Tálaláskor friss, fehér kenyeret és tejfölt vagy natúr joghurtot kínálunk mellé.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Sonkával töltött kenyérke » Csirkével töltött cikória » Sajttal töltött cukkini » Juhsajttal töltött paprika
» Tojással töltött húslabdák » Túróval töltött paradicsom » Töltött rántott virsli » Töltött csörögefánk
» Erdélyi pástétom » Szardíniás töltött tojás » Erdélyi leves » Libamájjal töltött gomba
» Töltött gombafejek rántva » Csirkemájjal töltött gomba » Töltött krumplifánk » Erdélyi húsgombóc leves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.