| Édes-savanyú csirkemell wokban receptHúsételek Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2-3 evőkanál étkezési keményítő, 4-5 evőkanál szójaszósz, 1 sárgarépa, fél piros kaliforniai paprika, 2 kis ecetes uborka, 1 vöröshagyma, 1 ananászkonzerv leve és a gyümölcs fele, 1 kis sűrített paradicsom, 2 dl húsleves (kockából is jó), ecet, cukor, só, 1 gerezd átnyomott fokhagyma vagy fokhagymakrém, currypor, pár evőkanál olaj. Elkészítés: Előkészítés: A csíkokra vágott, filézett csirkemellet megsózzuk, és egy éjszaka pácoljuk pár evőkanál szójaszószban. 1) Másnap egy evőkanál keményítőt keverünk a húshoz, fél óráig ezzel is áll, majd kevés olajon megsütjük a wokban, és átszedjük egy másik edénybe. 2) Közben a zöldségeket feldaraboljuk: gyufaszálra a sárgarépát, a kaliforniai paprikát, a csemegeuborkát, szálakra egy nagy vöröshagymát, kockára a konzerv ananászt. Megszórjuk őket kb egy evőkanál keményítővel és megsózzuk. 3) Előbb a hagymát és a répát sütjük azon az olajon, amin a csirke sült, aztán a többi hozzávalóval és 2 kanál szójaszósszal együtt pirítjuk össze nagy lángon, maradjon kicsit minden roppanós. 4) Ráöntjük a zöldségekre egy ananászkonzerv levét, 1 kis sűrített paradicsomot, 2 dl húslevest, és pikánsra fűszerezzük: 1 kávéskanál curryporral, kevés fokhagymával, kb 1 teáskanál ecettel, kb 1 evőkanál cukorral, ha szükséges sóval. 5) Ha nagyon híg, keményítőt szórhatunk rá vagy elforralhatunk a levéből. Mikor mártás sűrűségű, ráöntjük a húsra. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk. Tanácsok: Én a levesből öntök egy kicsit már a répa és hagyma alá, hogy puhuljon. A zöldséges szószból egy alkalommal dupla mennyiséget készítek, és a fele a húsra, fele a mélyhűtőbe kerül, utóbbihoz majd csak a húst kell lesütni. A fenti recept alapján szoktam készíteni, de számtalan variáció van fent a neten, melyek mind a hozzávalókban, mind az elkészítésben különböznek. Gyűjtöttem pár különbséget: Alternatív ízek: tehetünk a zöldségekhez gombát, konzerv bambuszrügyet, ecet helyett használhatunk balzsamecetet, cukor helyett mézet, sűrített paradicsom helyett bármilyen más paradicsom készítményt, a csirke pácához tehetünk kis sherryt, őrölt gyömbért, kevés fokhagymát, használhatunk a fűszerezéshez még borsot, vagy kínai fűszerkeveréket is. Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: Cepheus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |