Tutireceptek.hu fejléc

Diós-szilvás pite recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A pitetésztához:
23 dkg liszt
1-2 evőkanál porcukor
csipet só
11 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál víz
A töltelékhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
11 dkg darált dió
2,5 dkg liszt
1 egész tojás + 1 sárgája
reszelt narancshéj
fahéj
szilva
A szilvalekváros mázhoz:
2-3 evőkanál szilvalekvár
pici rum
2-3 evőkanál víz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk (lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb). 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután kivesszük, majd nehezékkel töltött sütőpapírt helyezünk bele. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a tölteléket.

A töltelékhez a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Hozzákeverjük az egész tojást és 1 sárgáját, majd a darált diót és végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.

Az elősütött tésztára öntjük, a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával úgy, hogy a szilva húsos fele legyen felfelé.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem).

A mázhoz a szilvalekvár, a vizet és az ízlés szerinti mennyiségű rumot állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét. A piteformában hagyjuk hűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Diós-szilvás kupola » Diós-szilvás lepény » Őszibarackos-túrós pite » Almás pite Daka módra
» Zabpelyhes dugisüti » Jugó ostya » Mákoska » Foszlós briós
» Pilóta keksz házilag » Rika1 Oroszkrémje tálkákba » Drazsés szelet » Bounty féleség Briell-nek
» Diós torta tojás nélkül » Mandulás kekszes » Amaretto kekszek » Panna cotta - Tejszínkrém


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.