| Diós-mézes torta kelt tésztával receptSütemények, édességek Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 tojás 3 dl tej 2 dkg élesztő 5 dkg vaj(v margarin) 2 ek cukor csipet só TÖLTELÉK: 11 dkg cukor 10-20 dkg durvára vágott dió(v mandula,mogyoró,akár vegyesen is jó) 1-2 teáskanál fahéj(ízlés szerint lehet kakaó is) 2 ek méz kb 3 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez Elkészítés: 40 dkg lisztből, 1 tojásból, 3 dl tejből, 2 dkg élesztőből, 5 dkg vajból, csipet sóból és 2 ek cukorból kelt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk, átgyúrjuk és három felé elosztjuk. Egy nagy tepsit kikenünk zsírral, vagy kibéleljük sütőpapírral. Az első tésztát szép vékonyra kinyújtjuk és a tepsibe tesszük. Kb. 30 cm átmérőjű lesz, igyekezzünk kerekre formálni, mint ha pizza lenne. Megkenjük vajjal és megszórjuk az összekevert fahéjas cukros dió harmadával. ( a mézet is bele kéne keverni, de akkor összeragad, ezért én külön rácsepegtettem, aztán szórtam meg a cukros dióval) A második tésztával és a harmadikkal is ugyanezt megcsináljuk. A tetejére is kell dió! Ha mindhárom tészta egymás tetején van, akkor a széleit körben kicsit összenyomkodjuk. A tészta közepére teszünk egy poharat, és szépen, mint egy tortát a szélét 16 szeletre vágjuk.Ezután mind a 16 szeletet megcsavarjuk négyszer vagy ötször. ( Esetleg ötször vagy hatszor :)Így újra kelesztjük 30-40 percet, majd megsütjük. Én hideg sütőbe tettem. Szép barnára kell sülnie. Mikor már majdnem kész, mézet tejjel megforrósítottam és bekentem vele a kalács végeit. Még pár percig sült, és kivettem. Citrommázzal vagy csokival lehet még díszíteni. Tanácsok: A süti képét berakom a naplómba.Nem bonyolult süti. Meg is lepődtünk milyen gyorsan elkészült.Néhány stikli azért van:)A mosogató kagylót tele engedtem jó meleg vizzel, az élesztőt meleg tejet és a cukrot edényestől bele raktam, és letakarva néhány perc alatt fel is futott.A tésztát szintén itt kelesztettem meg. A receptet beküldte: csiga4dada Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |