| Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú receptZöldséges ételek Hozzávalók: 600 g burgonya só, bors 400 g zsenge cukkini 1 nagy fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika 250 g paradicsom 2+1 ek. olaj 1 ek.+1 kk. vaj/margarin 2 tojás 10-12 vékony szelet bacon 1 kis babérlevél 3-4 szál friss vagy 1 kk. szárított majoránna 1 csipet chilipor Elkészítés: 1. A burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a cukkinikat megmossuk, szárvégeiket levágjuk, hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A színes paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomokat meghámozzuk, felaprózzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd nem túl apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat és 1 ek. vajat/margarint, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5 percig pirítjuk, majd rádobjuk a burgonyát, és további 5 percig pirítjuk-szikkasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat villával kissé felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a burgonyás keverékhez adjuk. 3. 1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy 22-24 cm átmérőjű, koszorú alakú sütőformát. Belefektetjük a szalonnaszeleteket úgy, hogy két végük a forma közepén és peremén túllógjon. Beleszedjük-nyomkodjuk a cukkinis-burgonyát, visszahajtjuk a szalonnavégeket, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük. 4. Közben a maradék 1 ek. olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a színes paprikákat, majd a paradicsomot, a babérlevelet és a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, a chiliporral fűszerezzük, és fedő nélkül puhára, de ropogósra főzzük, levét elforraljuk. 5. Kivesszük a formát a sütőből, fém tortalapra borítjuk belőle a koszorút, és további kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a szalonna egy kissé megpiruljon. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd lapos tálra csúsztatjuk, és a közepébe halmozzuk a forró lecsót. Bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, és azonnal tálaljuk. Salátával finom-tartalmas egytálétel, de szeletben sütött húsokhoz markáns köretként is kínálhatjuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |