| Csokoládés karamell torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15 szelethez 200 g lisz 50 g őrölt mandula 300 g vaj 40 g porcukor csipet só 1 tojás 150 g cukor 525 g tejszín (főző) 400 g étcsokoládé szárított borsó sütéshez (ez nem kerül bele a süteménybe) csokoládéreszelék és kakaópor díszítéshez sütőpapír Elkészítés: A lisztet, mandulát, 100 g vajat és porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percig állni hagyjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk. Kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy a perem résznél visszahajtjuk a tésztát kicsit. Most következik a sütőpapír, amit a tésztára teszünk, és megtöltjük szárított borsóval. Villa segítségével a visszahajtott peremet rásimítjuk a sütőpapírra. Előmelegített sütőben 150 °C fokon 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és csak ezután távolítsuk el róla óvatosan a sütőpapírt és szárított borsót. A cukrot, 175 g vajat és 125 g tejszínt tegyük hőálló edénybe, és forraljuk össze 8 perc alatt folyamatos keverés közben. Hagyjuk kicsit kihűlni, de csak annyira, hogy még elsimítható legyen a tésztán. Tegyük a már megsütött tésztába és hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét törjük kis darabokra. 400 g tejszínt csipetnyi sóval melegítsünk fel. Külön tálban olvasszuk meg a 25 g vajat, és benne a csokoládédarabokat. Keverjük hozzá a meleg tejszínhez. Hagyjuk langyosra hűlni és öntsük a karamell réteg tetejére, majd tegyük hűtőszekrénybe kihűlni. Szórjunk tálaláskor a tetejére reszelt csokoládét és kakaóport. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |