| "Coca de tomate" - spanyol paradicsomos lepény (12 szeletet ad ki) receptZöldséges ételek Hozzávalók: 35 dkg sima liszt 1/2 teáskanál só 2 tojás 4-5 evõkanál olivaolaj világos sör szükség szerint A töltelékhez: 1 kg érett, kemény paradicsom 30 dkg hagyma 4 gerezd fokhagyma egy csokor petrezselyem 1 zöldpaprika egy közepes doboz tonhalkonzerv só frissen õrölt bors 3 evõkanál olívaolaj 1 evõkanál kristálycukor sütõpapír a sütéshez tojás bekenni Elkészítés: A szitált lisztbõl a tojásokkal, sóval, az olajjal és szükség szerinti sörrel puha tésztát gyúrunk. Egy fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes nem lesz; kétfelé vágjuk majd cipókat formázunk belõle és szobahõmérsékleten fél órát pihentetjük. Ez a fél óra elegendõ ahhoz, hogy a paprikát megmossuk, eltávolítsuk a magházát majd vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletkékre vágjuk. A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk. A paradicsomot rövid idõre forrásban levõ vízbe mártjuk majd lehúzzuk a héját. A tonhalat kivesszük a dobozából, jól lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Egy tepsit sütõpapírral kibélelünk. Egy nagy serpenyõben felforrósítunk három evõkanál olívaolajat és világosra pirítjuk benne a hagymát és a cukrot. Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, sót és borsot, majd kis lángon fõzzük. Végül belekeverjük a petrezselymet és a tonhalat is, rövid ideig tovább fõzzük. Ha szükséges, még ízesítjük, majd hagyjuk kihûlni a masszát. Egy belisztezett deszkán akkorára nyújtjuk az egyik tésztacipót, amekkora a tepsi; a sütõpapírra terítjük, rásimítjuk a tölteléket. Ezt követõen a másik cipót is kinyújtjuk és ráterítjük. Felvert tojással bekenjük a tetejét, majd elõmelegített sütõben, 210 ºC-on kb. 30 percig sütjük. A tepsin hagyjuk hûlni, majd - ízlés szerint - langyosan vagy hidegen szervírozzuk. Tanácsok: Ehhez a pikáns, különleges ételhez könnyû vörösbor (például villányi rozé) illik a legjobban. A receptet beküldte: tigirl17 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |