| Citromdzsem receptHozzávalók: 50 dkg citrom, 2 kg kristálycukor, 2 liter víz. Elkészítés: Fél kiló citromot alaposan megmosunk, darabonként hosszában félbevágjuk, majd lapos tányéron, vigyázva, nehogy a leve elfolyjon, héjastól finom szeletekre metéljük. Lábasba szórjuk és 2 liter vizet öntünk rá. (Ne ijedjünk meg a sok víztől, főzés közben majdnem a fele elpárolog.) Lefedjük és 24-48 órát állni hagyjuk. Utána feltesszük főni és kevergetve addig főzzük, amíg a héja olyan puha nem lesz, hogy a lábas oldalához kenhető. (Ez elég hosszú időt vesz igénybe, jó órát, néha még két órát is.) Ekkor a tűzről levesszük és 2 kiló cukrot öntünk bele. (Ez soknak tűnik, de a citrom héja és a savanyúsága miatt kell ennyi.) Jól összekeverjük, és újabb 1-2 napig állni hagyjuk. Akkor megint tűzre tesszük és a forrástól számított 20 percig állandóan kevergetve teljesen puhára főzzük annyira, hogy besűrűsödjön a leve. Akkor jó, ha egy kistányérra kiöntve szépen megkocsonyásodik. Levesszük a tűzről, azon forrón üvegekbe töltjük (az üvegeket előtte egy ujjnyi meleg vízzel telt tepsibe állítjuk, hogy ne repedjenek el a forró dzsemtől), és lekötjük. A hagyományos fémtető alá ajánlatos egy réteg celofánt tenni. Sem tartósítószert, sem gőzölést nem igényel. Amikor kihűlt, mehet a végleges helyére a kamrába. A receptet beküldte: docens Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |