| Cassata receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávaló az áztatáshoz: 3 dl tokaji aszú 2 evőkanál cukor 1 narancs Hozzávaló a krémhez: 3-3 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj és cukrozott citromhéj 5 dkg mazsola 10 dkg koktélcseresznye Fél evőkanál zselatinpor 5 dkg tejcsokoládé 1,5 + 1 dl hideg tejszín 50 dkg ricotta 12,5 dkg mascarpone 20 dkg babapiskóta Elkészítés: A tokaji aszút a cukorral, a narancs megreszelt héjával és kifacsart, átszűrt levével együtt beletesszük egy edénybe. Hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat és az apróra vágott cukrozott citromhéjat, aztán a mazsolát, majd lecsepegtetetve és elnegyedelve a koktélcseresznyét is. Az egészet kevergetve nagy lángon felforraljuk, aztán levesszük a tűzről, és magára hagyjuk, amíg haladunk tovább. Alaposan, azaz duplán kibélelünk folpackkal egy kb. 25x10 cm-es, négyzetes püspökkenyérformát: ez úgy megy, hogy letépünk 2 lapot, és az elsőt hosszában, a másodikat pedig keresztben fektetjük bele. Közben figyelünk rá, hogy a folpackok szélei minden irányban bőven túllógjanak. A krémhez a zselatinport beleszórjuk egy kis edénybe, adunk hozzá 5 evőkanál vizet, és takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin tökéletesen fel nem oldódik. Forralni nem szabad! Ezután a csokit apróra vágjuk, majd a másfél deci hideg tejszínt robotgéppel habbá verjük, aztán egy nagy keverőtálban, szintén robotgéppel, összedolgozzuk a ricottát a mascarponéval, a maradék 1 dl tejszínnel, a porcukorral és a zselatinos vízzel. Ha ez megvan, leszűrjük a tokaji aszúban felforralt falatokat -a tokaji aszút megőrizzük-, és a csokival együtt fakanállal belekeverjük a ricottás-mascarponés alapba. Végül óvatos és széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tejszínhabot, és a krémmel megvagyunk. A leszűrt tokaji aszúba sorra beáztatjuk kb. 5 másodpercre a babapiskótákat, és 10 db híján kibéleljük velük a püspökkenyérforma alját és az oldalait. Ezután belekanalazzuk a formába a krémet, elsimítjuk, és a tetejét kirakjuk a megmaradt, beáztatott piskótákkal. Az összeállított édességre visszahajtjuk a folpack túllógó széleit, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap vagy harmadnap, amikor az ízei jól összeértek, kicsomagoljuk, kiborítjuk egy nagy tálra, és szeletekre vágva tálaljuk. 6 nagy adag lesz belőle. A receptet beküldte: Gvivike Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |