Tutireceptek.hu fejléc

Bodzalekvár recept

Kategória:


Hozzávalók:
érett fekete bodza,
cukor, (befőzőcukor 3:1)
víz,
kevéske citromsav

Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük.
1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd.
Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk.
VAGY: az elturmixolt (magos) vagy lepaszírozott (mag nélküli) bodzát a befőzőcukorral alaposan elkeverjük, forrásig melegítjük, pár percre -3-5 összeforraljuk.
Amikor kész: (1 kg-hoz 1 lapos mokkás kanálnyi citromsavval összekeverjük, és rögtön üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.

Tanácsok:
Mivel nagyon "fog" célszerű vékony gumikesztyűt használni, ill. krómozott edényben készíteni, azt nem színezi el.
Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja.
Amikor kész, egy kevés citromsavat tegyünk rá, akkor még véletlenül sem lesz tőle hányingerünk, mert a bodza e nélkül -esetleg -hányingert okozhatna.
Nagyon finom sütitölteléknek is. A szójalisztes linzerbe ez a kedvenc töltelékem - amíg el nem fogy -.

Igazi gyógylekvár, tele vitaminnal....

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: kiss67


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bodzalekvár másképpen » Bodzalekvár szederrel » Meggybefött (fözés nélkül) » Fügelekvár
» Görögdinnye delikát » Birsalmasajt » Sárgadinnye-alma lekvár » Köhögéscsillapító szirup
» Meggy és szilva eltevése » Citrom lekvár » Eperzselé » Birsalmakompót frissen
» Mézes almalekvár » Egres-banán befőtt » Szilvalekvár » Almadarabos dzsem


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.