| Aszpikos sonka receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 1 erőleveskocka 15 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék, felengedve 1 evőkanál zselatin 1 szál petrezselyemzöld 10 dkg gépsonka, vékony csíkokra vágva 6 db salátalevél Elkészítés: 1 dl meleg vízben feloldjuk az erőleveskockát. Beleszórjuk a zöldséget, és 10 perc alatt, lefedve megpároljuk. Leszűrjük és lehűtjük. A zöldség főzőlevét hideg vízzel 3 dl-re egészítjük ki, és belekeverjük a zselatint. 2 perc állás után 5 percig főzzük, közben egyszer megkeverjük. Forrón - sűrű teaszűrőn - leszűrjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. 6 műanyag kávéspoharat készítünk elő (a kisebb tejfölösdoboz is megteszi, amit felénél kicsit magasabban elvágunk). Mindegyik aljába egy evőkanál kihűlt zselatinoldatot öntünk, és egy szép petrezselyemlevelet helyezünk a pohár aljára. Rászórjuk a sonkát, és kanalanként annyi zselatint öntünk rá, hogy a sonka 3/4-ed részét elfedje. A kihűlt zöldséget a sonka tetejére rétegezzük, és a maradék, folyékony aszpikot óvatosan a poharakba kanalazzuk. Mozgatás nélkül hagyjuk az aszpikot megdermedni, majd hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. A lehűtött aszpikot a műanyag pohár gyenge nyomkodásával (esetleg vékony pengéjű kés segítségével) kiborítjuk. Salátaleveleken tálaljuk. Ízlés szerint tartármártást adhatunk hozzá. Tanácsok: Sokan félnek az aszpik készítésétől, pedig mikrohullámú sütővel egyszerű elkészíteni vendégváráshoz. Igen látványos előétel. Az időadatok 500 W-os teljesítményre vonatkoznak. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |