| Almáspite (Nagymama módjára) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Töltelék: Kb. 1,5-2 kg alma Fahéj (ízlés sz.) Cukor (ízlés sz.) Tészta: 50 dkg liszt 1 Ek. Cukor 1 Tk. Só 1 zacskó Sütőpor 1db kispoharas 20%-os Tejföl 25 dkg Zsiradék (12,5dkg margarin, 12,5dkg sertészsír) 2db Tojás Elkészítés: Az almát előkészítjük, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk a levét. Beletesszük egy nagy fazékba és takaréklángon párojuk amíg pépes nem lesz. Fedővel,.. de gyakran kevergetve. Ezután cukorral és fahéjjal ízesítjük. Én soha nem mérem ezt ..csak ízlés szerint. :) Aztán ezt a massszát kihűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztáját. A lisztet egy nagy dagasztótálba rakjuk. Belekeverjük a sütőport, cukrot, sót. Belerakjuk a zsírokat és jól elmorzsoljuk, amennyire csak lehetséges. Ezután felverjük a tojásokat és beletesszük a keverékbe, de egy keveset visszatartunk belőle ami a tetejéhez kell kenésre. Majd végül belerakjuk a tejfölt is. Ha jól mértünk mindent akkor tökéletes állagú tésztát kapunk. Plasztikusnak, lágynak és kissé rugalmasnak kell lennie. Ha ragadós akkor kis liszttel korrigálhatjuk, ha kemény akkor csipetnyi tejjel. A kész tésztát pihentetjük 20-30 percet a hűtőben. Ezután megfelezzük, kinyújtjuk tepsibe helyezzük megszórjuk zsemlemorzsával, rá az almát és egyenletesen elsimítjuk a masszát, ismét megszórjuk zsemlemorzsával és rátesszük a kinyújtott tészta másik felét is. Eligazitjuk és a széleit az ujjunkal enyjén végignyomkodjuk a tepsi szélén körbehaladva. Megkenjük a félretett felvert tojásmaradékkal. A végén megszúrkáljuk lehetőleg húsvillával. Előmelegített sütőbe toljuk és takaréklángnál picit feljebb tekerjük. Ha jól állítottuk be a hőfokot akkor kb 40 perc kell neki. Ha kész, akkor kihűlve szeleteljük. Jó étvágyat hozzá! :) Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: bepe Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |