| Skót krémes Emyke módjára receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 50 dkg finomliszt 5 dkg margarin 5 dkg cukor 2 dl tej 15 g szalalkáli 1 csipet só 3 ek vaj (a 4 tepsi kikenéséhez) A krémhez 1.25 l tej 5 db tojás 4 púpozott ek finomliszt 6 púpozott ek cukor 3 csomag vaníliás cukor A tetejére 10 dkg tortabevonó (étcsokoládés) 5 dkg margarin Elkészítés: A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára. A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk. Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |