| Almás pite másképpen receptSütemények, édességek Hozzávalók: A mandulás tésztamorzsához: 120 g vaj 75 g cukor 1 g só 25 g mandulaliszt 1 tojás 200 g liszt A cukrászkrémhez: 175 g tej 75 g tejszín 37 g cukor 25 g tojássárgája 25 g egész tojás 30 g finomliszt csipetnyi só Az alma kockákhoz: 3000 g savanykás alma 200 g friss citrom 250 g cukor só kevés fahéj 150 g vaj Az almahabhoz: 400 g alma tisztítva 70 g cukor csipet őrölt fahéj 1/4 citrom leve 200 g víz 7 db zselatinlap Elkészítés: Tésztamorzsa: A kezünkkel puhítsuk fel a vajat, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, mandulalisztet, sót, tojást, majd végül a lisztet. Gyors mozdulatokkal alakítsunk egy tésztagombócot, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe. A kihűlt tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 190 C°-os sütőben világosbarnára sütjük. Miután kihűlt, mozsárban apróra összetörjük. Cukrászkém: A tojássárgáját, cukrot, egész tojást, finomlisztet sima krémmé keverjük ki, majd öntsük fel a felforralt tej-tejszín keverékével. Folyamatos keverés mellett, sima krémet főzünk. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás! A kész krémet kihűtjük. Almakockák: Az almát megtisztítjuk, és citromos vízbe helyezzük, hogy ne barnuljon meg. Ezután 1 cm-es, szabályos kockákra vágjuk. Vajat olvasztunk, hozzáadjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk, ezután összepirítjuk az almakockákkal, fűszerezzük fahéjjal. A pirított almát szűrőedénybe öntjük, és a felesleges levet lecsöpögtetjük róla. Almahab a tetejére (Thermo szifon): A vizet, citromlevet, cukrot, őrölt fahéjat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára darabolt tisztított almát. 1 percig főzzük, hozzáadjuk az áztatott zselatint, majd az egészet pürésítjük, langyosra hűtjük. Thermo szifonba (habszifonba) töltjük és feltöltjük 1 patronnal. Hűtőben tároljuk. Tálalás: Az almakockákat fellangyosítjuk, majd egy kocka- vagy téglaformába préseljük. Az alma tetejét megkenjük a cukrászkrémmel, megszórjuk a tésztamorzsával, majd kissé megnyomkodjuk, préseljük. A formát óvatosan eltávolítjuk. A tésztamorzsa tetejére nyomjuk a szifonos almahabot. A hab tetejére roppanós ostyadarabokat szórhatunk, és fahéj krémmel tálalhatjuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |