| Alessandro kedvenc füstölt csülkös bablevese receptLevesek Hozzávalók: 30 dkg csont nélküli, előző nap beáztatott füstölt nyers csülökhús (vagy egyéb füstölt nyershús, pl. sertéstarja, vagy sertésfejhús), 1 szál parasztkolbász (kb. 15 dkg), 0,5 kg nyers sertésköröm összedarabolva, 0,5 kg sovány sertésdagadó vagy sertésoldalas vagy sertéslapocka, 1-2 db nyers sertésfül (de ez el is hagyható), 0,5 kg áztatott és előfőzött száraz tarkabab vagy 3 doboz babkonzerv, 2-3 nagy fej vöröshagyma, 4-8 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 10 dkg csipetke tészta, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 db csípős hegyes zöldpaprika, 2 db közepes paradicsom, 30 dkg leveszöldség (2-3 szál fehér és ugyanannyi sárgarépa) - de lehet fagyasztott zöldségkeverék is, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír, 1 dl félédes fehér vagy vörösbor, 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez elmaradhat), 1 teáskanál osztrigaszósz (de ez is elmaradhat), 1 teáskanál ételízesítő, 1 teáskanál őrölt kömény, 2-3 levél babér, 1 kávéskanál borsikafű, 1 kávéskanálnyi majoránna, só, fekete vagy színes őrölt bors ízlés szerint Elkészítés: A beáztatott nyers füstölt csülköt, fület és a sertéskörmöket kuktában kb. 1 órán keresztül megfőzöm. Eközben a zsíradékon a megtisztított, felkockázott vöröshagymákat enyhe barnulásig dinsztelem (kb. 5-6 perc), majd a csípős zöldpaprikát és a paradicsomokat beleszelem és kb. 4-5 percig pirítom. Az 1 dl borral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a sós szójaszószt, az osztrigaszószt, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, az őrölt köményt, a majorannát, és a fekete vagy színes borsot. Hozzáadom a felkockázott nyers sertésdagadót és pár perc pörkölés után kb. 1 dl vízzel fedő alatt 40-45 percig pörkölöm. Közben ha kell 1-1,5 dl vizet pótolok hozzá, hogy le ne égjen, amíg az egész szinte teljesen megpuhul. Hozzáadom a felszeletelt leveszöldségeket, felöntöm kb. 0,5 liter vízzel (vagy tyúkhús levessel) és kb. 20 percig tovább főzöm az egészet. Ekkor beleteszem a megkuktázott felaprított füstölt főtt csülköt, fület és a sertéskörmöket. Ezután hozzáöntöm az előfőzött tarkababot, a babérleveleket és a pirospaprikát. Felengedem az egészet 1,5-2 liter vízzel és fedő alatt még kb. 20 percig főzöm együtt az egészet kis lángon, hogy le ne égjen az alja. Legvégül beleszeletelem a parasztkolbászt és beleteszem a csipetketésztát is és kb. 20 perc alatt készre főzöm az egészet. Aki úgy szereti a bablevest sűrítheti még egy kevés rántással a legvégén, vagy sűrítheti egy kanál kukoricakeményítővel elkevert tejföllel is. Tanácsok: Igazán finom, kiadós leves friss kenyérrel. Szerintem 1,5-2 dl félédes vagy száraz vörös bor jól illik hozzá. Jó étvágyat kívánok! Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |