Tutireceptek.hu fejléc

Alessandro kedvenc füstölt csülkös bablevese recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
30 dkg csont nélküli, előző nap beáztatott füstölt nyers csülökhús (vagy egyéb füstölt nyershús, pl. sertéstarja, vagy sertésfejhús),
1 szál parasztkolbász (kb. 15 dkg),
0,5 kg nyers sertésköröm összedarabolva,
0,5 kg sovány sertésdagadó vagy sertésoldalas vagy sertéslapocka,
1-2 db nyers sertésfül (de ez el is hagyható),
0,5 kg áztatott és előfőzött száraz tarkabab vagy 3 doboz babkonzerv,
2-3 nagy fej vöröshagyma,
4-8 gerezd fokhagyma (ízlés szerint),
10 dkg csipetke tészta,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
30 dkg leveszöldség (2-3 szál fehér és ugyanannyi sárgarépa) - de lehet fagyasztott zöldségkeverék is,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír,
1 dl félédes fehér vagy vörösbor,
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez elmaradhat),
1 teáskanál osztrigaszósz (de ez is elmaradhat),
1 teáskanál ételízesítő,
1 teáskanál őrölt kömény,
2-3 levél babér,
1 kávéskanál borsikafű,
1 kávéskanálnyi majoránna,
só, fekete vagy színes őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
A beáztatott nyers füstölt csülköt, fület és a sertéskörmöket kuktában kb. 1 órán keresztül megfőzöm. Eközben a zsíradékon a megtisztított, felkockázott vöröshagymákat enyhe barnulásig dinsztelem (kb. 5-6 perc), majd a csípős zöldpaprikát és a paradicsomokat beleszelem és kb. 4-5 percig pirítom. Az 1 dl borral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a sós szójaszószt, az osztrigaszószt, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, az őrölt köményt, a majorannát, és a fekete vagy színes borsot. Hozzáadom a felkockázott nyers sertésdagadót és pár perc pörkölés után kb. 1 dl vízzel fedő alatt 40-45 percig pörkölöm. Közben ha kell 1-1,5 dl vizet pótolok hozzá, hogy le ne égjen, amíg az egész szinte teljesen megpuhul. Hozzáadom a felszeletelt leveszöldségeket, felöntöm kb. 0,5 liter vízzel (vagy tyúkhús levessel) és kb. 20 percig tovább főzöm az egészet. Ekkor beleteszem a megkuktázott felaprított füstölt főtt csülköt, fület és a sertéskörmöket. Ezután hozzáöntöm az előfőzött tarkababot, a babérleveleket és a pirospaprikát. Felengedem az egészet 1,5-2 liter vízzel és fedő alatt még kb. 20 percig főzöm együtt az egészet kis lángon, hogy le ne égjen az alja. Legvégül beleszeletelem a parasztkolbászt és beleteszem a csipetketésztát is és kb. 20 perc alatt készre főzöm az egészet.
Aki úgy szereti a bablevest sűrítheti még egy kevés rántással a legvégén, vagy sűrítheti egy kanál kukoricakeményítővel elkevert tejföllel is.

Tanácsok:
Igazán finom, kiadós leves friss kenyérrel. Szerintem 1,5-2 dl félédes vagy száraz vörös bor jól illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 180 perc

A receptet beküldte: Alessandro


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kedvenc rakott krumplim » Kedvenc » Füstölt lazackrém » Anna Bablevese
» Kedvenc vacsora » Csülkös zöldbableves » Csülkös sóskaleves » Tepsis kedvenc
» Nagyi kedvence » Tejszínes csülkös csusza » Füstöltsajtos pogi » Füstölt sajtos penne
» Kedvenc túrós pogácsa » Barackos kedvenc túrótorta » Családkedvence » Nagyibablevese


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.